Banca Nationala a Romaniei va mentine dobanda de politica monetara la 9,5%, iar rata anuala a inflatiei ar putea scadea sub 8,5% in luna aprilie, apreciaza un raport intocmit de analistii Bancii Comerciale Romane (BCR). In schimb, Banca Centrala ar putea inaspri politica monetara prin masuri indreptate impotriva creditelor in valuta, estimeaza acelasi raport.

BNR va lua, marti, 6 mai, in sedinta Consiliului de Administratie, o noua decizie in privinta dobanzii de politica monetara.

Investitiile straine directe ar putea atinge 7,8 miliarde euro in acest an datorita atragerii de noi investitii in industrie si a finalizarii unor privatizari, arata acelasi raport, care apreciaza ca Romania are un potential de afaceri semnificativ pentru companiile cu capital strain. Analistii BCR afirma ca acest potential este evidentiat de cresterea cu 40%, intre 2005 si 2007, a fluxurilor de dividende . Astfel, in perioada 2002 – 2004, iesirile totale de dividende au fost de 1,9 miliarde euro, iar in perioada 2005 – 2007 s-au majorat la o valoare totala de 10,3 miliarde euro.

Totodata, performanta exporturilor s-a imbunatatit datorita cresterii productiei industriale in luna februarie, iar impozitele indirecte colectate la bugetul general consolidat au crescut cu 80,3% in primul trimestru, ceea ce ar putea sprijini semnificativ cresterea economica.

Rata anuala a inflatiei ar putea sa scada sub 8,5% in aprilie, ca urmare a aprecierii lunare a leului si a unei evolutii relativ favorabile a preturilor administrate. Fluctuatiile cursului de schimb au fost semnificative in aprilie, mai arata raportul BCR. Acestea au fost cauzate de o apreciere importanta inainte de sarbatorile de Pasti determinata de factori locali - vanzari de valuta efectuate de agentii economici pentru plata impozitelor la stat si remiteri ale angajatilor din afara Romaniei - si de o corectie puternica determinata inclusiv de factori internationali la sfarsitul lunii.

BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara la 9,5%, estimeaza analistii BCR, care nu exclud o crestere a gradului de restrictivitate a politicii monetare prin unele masuri indreptate impotriva creditelor in valuta.

UPDATE: Bancpost estimeaza, la randul sau, ca Banca Centrala va mentine dobanda de interventie la nivelul de 9,5%, in sedinta de politica monetara din 6 mai.

"Aceasta decizie va avea ca prima consecinta o diminuare a incertitudinii cu privire la finalul ciclului de intarire a politicii monetare. Cursul de schimb va fluctua in intervalul 3,3/3,8, in cel putin 90% din zilele ramase pina la sfirsitul anului 2008", a declarat Lucian Isar, director executiv al Bancpost.