Bugetul general consolidat a inregistrat un usor excedent de 79,2 milioane lei, insemnand 0,02% din Produsul Intern Brut (PIB), dupa primul trimestru al anului, potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei si Finantelor. Excedentul bugetar s-a diminuat fata de primele doua luni din 2008, cand s-a situat la 0,21% din PIB.

In primele trei luni, veniturile bugetului general consolidat au insumat 40,14 miliarde lei, in timp ce cheltuielile au cumulat 40,06 miliarde lei.

Principalele venituri colectate la bugetul consolidat au fost contributiile sociale (11,33 miliarde lei), taxa pe valoarea adaugata (10,26 miliarde lei), impozitele pe profit, venit si castiguri de capital (6,97 miliarde lei).

Cele mai insemnate cheltuieli au fost in primele trei luni pentru asistenta sociala (12,32 miliarde lei), cheltuielile de personal care au reprezentat 8,62 miliarde lei, cele pentru bunuri si servicii (6,43 miliarde lei). In schimb, cheltuielile de capital au fost de 3,74 miliarde lei.

Ponderea veniturilor in Produsul Intern Brut a fost in jur de 9,1%, iar cea a cheltuielilor de 9,11%. PIB-ul luat in calcul la executia bugetara a fost in suma de 440 miliarde lei.

In 2007, deficitul bugetului general consolidat a fost de 9,44 miliarde lei, reprezentand 2,42% din PIB. Pentru 2008, deficitul programat este de 2,4% din PIB.

Bugetul general consolidat mai cuprinde alaturi de cele cinci bugete principale (bugetul de stat, bugetul de asigurari sociale, bugetul de somaj, fondul unic de sanatate, bugetele locale) bugetul AVAS, bugetul activitatilor din privatizare, bugetul activitatilor finantate integral din venituri proprii, fondurile externe nerambursabile, creditele institutiilor publice, bugetul Trezoreriei, bugetul Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale.