Comisia Europeana a trimis Romaniei o scrisoare de avertizare - insemnand prima etapa a procedurii privind incalcarea tratatului de aderare - prin care solicita informatii asupra normelor de supraimpozitare a dividendelor platite actionarilor nerezidenti comparativ cu cele platite rezidentilor, informeaza un comunicat al forului european.

Scrisoarea de somare adresata Romaniei se refera la impozitarea dividendelor platite catre societati cu resedinta in alte state UE sau in tari Spatiul Economic European (SEE). Dividendele platite nerezidentilor sunt cele pe care societatile dintr-o tara le platesc actionarilor care-si au sediul sau domiciliul in alte tari. Dividendele platite rezidentilor sunt cele pe care societatile dintr-o tara le platesc actionarilor din aceeasi tara, precizeaza comunicatul.

Dividendele actionarilor rezidenti care detin sub 15% din actiuni se taxeaza in Romania la sursa cu un impozit final de 10%. Acelasi impozit insa se ridica la 16%, daca actionarul este nerezident. Procentul poate fi mai mic pentru actionarii din tari cu care Romania are acorduri fiscale bilaterale.

Pentru actionarii care detin cel putin 15% din actiuni, dividendele rezidentilor sunt scutite de impozit. Romania percepe, in schimb, 10% impozit final retinut la sursa, in cazul in care societatile care incaseaza dividendele au sediul in Norvegia, si 16%, daca dividendele revin unor societati din alte state din Spatiul Economic European.

Suprataxarea dividendelor distribuite societatilor nerezidente poate aduce atingere liberei circulatii a capitalurilor consfintita de Tratatul CE la articolul 56 si de Acordul SEE la articolul 40. In plus, cand societatea nerezidenta este actionar majoritar, discriminarea in cauza poate sa restranga si libertatea de stabilire. Comisia nu are cunostinta de existenta niciunei justificari pentru asemenea restrictii, se arata in comunicat.

Pentru suprataxarea dividendelor platite societatilor, Comisia a decis deja sa sesizeze Curtea Europeana de Justitie in privinta Belgiei, Spaniei, Italiei, Portugaliei si Olandei. Comisia a trimis avize motivate Luxemburgului, Germaniei, Austriei si Lituaniei. Comisia a mai trimis o scrisoare de avertizare Republicii Cehe.