Anul acesta, profitul bancilor europene de investitii de pe urma afacerilor din sfera fuziunilor si absorbtiilor, precum si veniturile lor pe pietele de capital se va injumatati, aceasta prognoza este cuprinsa in ultima nota analitica a bancii Morgan Stanley. Expertii de peste Ocean cred ca in Europa criza financiara mondiala a avut mai multe efecte negative decat se estimase anterior, sustine publicatia RBK Daily.

In acelasi timp, in SUA nivelul de incredere corporatista a reinceput sa urce. Morgan Stanley este de parere ca, in 2008, bancile de investitii din Europa trebuie sa se astepte la o reducere a profiturilor nu cu 30%, asa cum se estimase, ci cu 50%, fara a tine cont de pierderile deja inregistrate.

In opinia sefului departamentului de analiza al bancii Morgan Stanley, Huve van Steenis, va fi o noua perioada de inrautatire a situatiei inainte de a se putea vorbi de o crestere a optimismului in Europa. Potrivit afirmatiilor sale, veniturile bancare sunt sustinute doar de trei „pete de lumina”: activitatea pe pietele in plina ascensiune, comertul cu materii prime si specificul de fonduri al institutiilor financiare.

In opinia analistilor de la Morgan Stanley, bancile se vor confrunta cu una din cele mai serioase crize din ultimii 30 de ani. Potrivit prognozelor, fenomenele de criza vor dura intre opt si zece trimestre. Expertii au catalogat progrnoza drept „realista”.

Nu este nici un secret faptul ca bancile europene de investitii vor avea de suferit, dar, spre deosebire de SUA, amploarea problemelor europenilor nu este pana la capat foarte clara. Americanii sustin ca la ei, criza a atins deja apogeul si slabeste, in timp ce, in Europa, nu se observa o astfel de convingere.