Romania indeplineste deocamdata un singur criteriu dintre cele necesare pentru adoptarea monedei europene si anume cel referitor la deficitul bugetar, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat astazi. Romania, alaturi de Bulgaria, sunt incluse pentru prima data intr-un raport de convergenta elaborat de CE care evalueaza gradul in care noile state membre sunt pregatite sa adopte moneda europeana. Potrivit concluziilor Comisiei, Romania nu indeplineste criteriile legate de stabilitatea preturilor, cursul de schimb si conditiile legate de convergenta ratelor de schimb pe termen lung, anunta Mediafax.

"Avand in vedere evaluarea compatibilitatii legale si gradul de indeplinire a criteriilor de convergenta si luand in calcul o serie de factori aditionali, Comisia considera ca Romania nu indeplineste conditiile pentru adoptarea euro", se arata in raport.

Pe de alta parte, Bulgaria, stat care a aderat la UE tot la 1 ianuarie 2007, indeplineste doua criterii. Astfel, pe langa conditiile bugetare, Bulgaria indeplineste si criteriul privind ratele de schimb pe termen lung.

Autoritatile de la Bucuresti au ca obiectiv pentru adoptarea monedei europene anul 2014, insa mai multi analisti economici s-au aratat sceptici in ceea ce priveste indeplinirea acestei tinte.