Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru 2008, la 6% fata de 5,9%, cat era prognoza anterioara, a anuntat joi guvernatorul Mugur Isarescu. In schimb, BNR a mentinut tinta de inflatie pentru acest an la 3,8% si a coborat-o pe cea pentru 2009 de la 3,9% la 3,5%. Isarescu a enuntat si cei patru factori majori de risc pentru tinta propusa.

Isarescu a enuntat patru factori majori de risc pentru tintele de inflatie propuse:

- cresterea rapida a pretului la carburanti

- deprecierea leului in fata euro

- devansarea cresterii productivitatii muncii de catre cresterile salariale

- executia bugetara mai slaba decat cea prognozata de Guvern

Isarescu a aratat ca opt subgrupe de produse au contribuit la cresterea anuala a preturilor de consum, in martie, cu peste 70%. "Aceasta situatie are o parte buna, pentru ca nu avem o crestere generalizata a preturilor. Partea proasta este ca s-a creat o perceptie si o anticipatie de scumpiri la nivelul acestor produse", a precizat guvernatorul.

Cele opt subgrupe de produse sunt: moraritul si panificatia, uleiul, laptele si lactatele, legumele fructele si ouale, combustibilii, tutunul si tigarile, energia si telefonia.

Principala contributie a fost adusa de subgrupa legume, fructe si oua, cu 1,51 puncte procentuale, urmata de produsele de morarit si panificatie cu 0,94 puncte si combustibili cu 0,91 puncte.

Energia a contribuit la scumpirea generalizata a preturilor de consum cu 0,76 puncte, fiind urmata de subcategoria ulei, cu 0,6 puncte. O influenta semnificativa in cresterea inflatiei a mai avut telefonia, cu 0,53 puncte, laptele si produsele lactate - 0,5 puncte, tutunul si tigarile - 0,48 puncte.

Un aport important la cresterea inflatiei a avut-o deprecierea monedei nationale care a majorat preturile la telefonie si la produse din import, cu precadere la autoturisme.

Preturile de consum au crescut in luna martie cu 0,67%, iar rata anuala a inflatiei a urcat la 8,63%, reprezentand nivelul maxim atins din ianuarie 2006 pana in prezent.