Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a adoptat o noua strategie pentru Romania, prin care institutia isi face cunoscute prioritatile pentru urmatorii trei ani, se arata intr-un comunicat al BERD. Astfel, investitiile BERD se vor concentra in perioada urmatoare in sectorul privat, energie si infrastructura.

"Investitiile BERD se vor concentra in companiile private, energie si infrastructura, pentru a sustine activitatile de productie si pentru a ajuta Romania in demersul sau de maximizare a avantajelor ce decurg din calitatea de membru UE", se mai arata in comunicat.

BERD va acorda un sprijin mai mare societatilor private locale, pentru a le ajuta sa devina mai competitive si sa se dezvolte mai mult. In acest scopp, institutia isi va asuma riscuri sporite prin participarea la capital, pentru a sprijini restructurarea si dezvoltarea societatilor locale pe piata romaneasca, precum si pentru a promova extinderea acestora in afara granitelor tarii.

In comunicat se mai arata ca "banca va acorda o atentie speciala dezvoltarii intreprinderilor din zonele rurale ale Romaniei, pentru a incuraja integrarea regionala in tara, a crea locuri de munca si stimula cresterea economiei romanesti".

In acelasi timp, BERD va continua sa sprijine sectorul energetic, in special prin reabilitarea capacitatilor de producere a energiei electrice, si va promova proiecte in domeniul eficientei energetice si al energiei regenerabile.

Totodata, institutia financiara internationala va acorda sprijin pentru imbunatatirea infrastructurii din Romania, va sustine implicarea capitalului privat in proiecte de infrastructura in domeniul transoprtului si va ajuta municipalitatile mici sa isi dezvolte capacitatea de utilizare a fondurilor europene structurale si de coeziune.

Pana in prezent, BERD a investit peste 3,5 miliarde de euro in 248 de proiecte din Romania si a contribuit la mobilizarea unei sume de 6,5 miliarde de euro din sume externe.