Guvernul va anula sporul de 75% din salariu acordat functionarilor din Ministerul Economiei si Finantelor si Ministerul Agriculturii care gestioneaza fonduri europene, a declarat luni ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, justificand ca acest spor este incorect fata de ceilalti functionari cu atributii similare.

"Nu este corect ca un minister, indiferent care este acesta, sa beneficieze de un spor in conditiile in care exista si alte ministere puternic implicate in atragerea de fonduri europene. Ori se ia o astfel de decizie pentru toata administratia, in toate institutiile administratiei implicate in atragerea de fonduri, ori nu se ia deloc. Ordonanta va fi abrogata si vom gasi solutii pentru ca persoanele chiar implicate in fonduri europene sa beneficieze de salarii mai mari", a afirmat Vosganian, intr-o conferinta de presa.

"Aceasta ordonanta a trecut prin Parlament, desi MEF a dat aviz negativ. Guvernul a acceptat anularea acestui act normativ pentru ca a creat discriminare fata de angajatii altor ministere care se ocupa de fonduri europene", a explicat Vosganian, precizand ca prevederile ordonantei au putut fi aplicate in privinta fondurilor europene de preaderare, cand numai o mica parte dintre functionari se ocupa de gestionarea fondurilor. "In momentul de fata, tot guvernul lucreaza cu fonduri europene. E nevoie de o legislatie a salarizarii, care sa incorporeze toate sporurile si care ar permite si o garantare a creditelor si calcularea pensiilor", a spus ministrul.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, la inceputul lunii aprilie, o lege prin care salariile angajatilor din Ministerul Agriculturii si cel al Economiei si Finantelor care lucreaza cu fonduri UE primesc un spor de 75%. Dupa publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei, Ministerul Economiei si Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta de abrogare a acestui act normativ. MEF precizeaza ca pentru acordarea acestui spor sunt necesare fonduri bugetare de 11,4 milioane de lei.