Pierderile totale rezultate din prabusirea pietei creditelor ipotecare secundare se ridica la 400 miliarde dolari, estimeaza un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch. Bancile au suferit aproximativ jumatate din aceste pierderi, insemnand 200 pana la 275 miliarde dolari, in timp ce companiile de asigurare, fondurile de hedging, serviciile financiare au suportat restul pierderilor.

Totusi, Fitch apreciaza ca estimarile privind pierderile ar putea ajunge la 550 miliarde dolari, in functie de metoda de calcul folosita.

"Estimarile privind pierderile legate de creditele ipotecare pot varia considerabil in functie de metodologia folosita", a declarat directorul Fitch, Krishnan Ramadurai. "Date fiind problemele asociate metodei de calcul, in functie de indicii pe care se bazeaza, credem ca pierderile estimate de Fitch la 400 miliarde dolari reprezinta o reflectare mai corecta a pierderilor", a explicat directorul Fitch.

Agentia a mai estimat ca piata creditelor subprime reprezinta 1,4 trilioane de dolari din totalul creditelor acordate in ultimii trei ani.

In ultimele luni, mai multe institutii internationale au publicat estimari privind pierderile generate de creditele subprime. Autoritatea germana pentru controlul sectorului bancar (BaFin) a estimat ca pierderile s-ar situa la 600 de miliarde de euro (920 miliarde dolari), in timp ce Fondul Monetar International le plasa in jurul a 500 miliarde de euro (775 miliarde de dolari).