Cresterea economica din zona euro s-a situat peste asteptari in primul trimestru al acestui an, avansand de la 0,4% in ultimele trei luni din 2007 la 0,7% in perioada ianuarie-martie, in principal datorita performantelor bune ale economiei germane, cea mai puternica din Europa, potrivit datelor Eurostat citate de Reuters. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, economia celor 15 state din zona euro a crescut cu 2,2%.

Produsul intern brut (PIB) al Germaniei a crescut in perioada mentionata cu 1,5% fata de ultimele trei luni din 2007, iar economia din Franta, a doua ca marime din Europa, a urcat cu 0,6%, peste asteptarile analistilor.

Analistii si Comisia Europeana (CE) au estimat un avans al economiei zonei euro de 0,5% in primul trimestru. In termeni anuali, economistii se asteptau la o crestere de 1,9%, fata de 2,2% in ultimele trei luni din 2007.

Totusi, oficialii CE sunt de parere ca ritmul de crestere economica se va reduce in al doilea trimestru pe fondul conditiilor dificile de creditare, a incetinirii cresterii economice mondiale, a aprecierii euro si a majorarii preturilor la bunurile de consum. Acestia au estimat ca la finele anului avansul economic va fi de 1,7%, fata de nivelul de 2,6% inregistrat in 2007.

In ceea ce priveste inflatia din zona euro, acest indicator si-a temperat cresterea la 3,3%, de la nivelul record de 3,6% inregistrat in martie.

Inflatia in luna aprilie a fost de 0,3%, fiind alimentata de o crestere de 1% a preturilor la energie si o crestere de 0,5% a costurilor la alimente, alcool si tutun. Preturile la energie au crescut cu 10,8% in aprilie, iar cele la alimente, alcool si tutun cu 5,4%.

Banca Centrala Europeana (BCE) doreste ca inflatia anuala sa fie sub 2%, insa a mentinut rata dobanzii neschimbata de la jumatatea anului 2007, deoarece se asteapta ca cresterea inflatiei sa fie temporara.