Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, a avertizat luni ca lumea trece printr-o corectie semnificativa a pietei, iar prioritatea membrilor consiliilor de politica monetara ar trebui sa fie stabilitatea preturilor, transmite Reuters citand postul de radio BBC. Acesta a mai spus ca cea mai buna metoda pentru a proteja prosperitatea si piata muncii este controlarea inflatiei.

"Stabilitatea preturilor si credibilitatea acesteia pe termen mediu reprezinta cea mai buna metoda de a avea un nivel ridicat de crestere economica si o dezvoltarea a pietei muncii sustenabile", a declarat Jean Claude Trichet.

Oficialul BCE a precizat ca presiunile inflationiste au fost accentuate de cresterile preturilor la petrol si la alimente.

Acesta a avertizat guvernele sa nu adopte masuri gresite si sa nu riste sa apara o a "doua runda de efecte" ale inflatiei, similara celei din anii '70, cand a avut loc ultimul soc asupra preturilor petrolului. Acea scumpire a determinat "un nivel accentuat al inflatiei pentru o perioada lunga de timp" si au dus la o rata mare a somajului in Europa.

Intrebat daca lucrurile s-ar putea imbunatati, Trichet a subliniat ca procesul de corectie nu s-a incheiat inca. "In prezent are loc un proces semnificativ de corectie a pietei", a reafirmat presedintele Bancii Centrale Europene.

Inflatia in zona euro a fost in luna aprilie de 3,3%, in scadere usoara de la nivelul maxim de 3,6% atins in martie. Totusi, rata anuala a inflatiei se mentine peste obiectivul BCE de 2%.