Rata dobanzii de politica monetara va fi redusa in acest an daca asteptarile inflationiste ale pietei, care reactioneaza cu intarziere la evolutia inflatiei, vor reveni pe o panta puternic descendenta, a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Perceptia pietei asupra inflatiei se va schimba cel mai probabil in septembrie-octombrie, a explicat Isarescu, avand in vedere ca inflatia va incepe sa scada semnificativ din luna iulie.

"In masura in care inflatia se inscrie pe o traiectorie larg descendenta si perceptiile se schimba, am putea vedea si o coborare a ratei dobanzii cheie pana la sfarsitul acestui an", a declarat guvernatorul Bancii Centrale, citat de NewsIn. Oficialul BNR a explicat ca, desi plafonarea inflatiei a devenit o realitate, piata va percepe revenirea acesteia pe o traiectorie puternic descrescatoare abia in septembrie-octombrie.

Potrivit lui Isarescu, piata va percepe cu intarziere temperarea semnificativa a inflatiei pentru ca cifrele pentru luna august vor fi publicate abia la mijlocul lunii septembrie.

Nivelul inflatiei medii anuale a fost de 8,62%, in aprilie, dupa ce in martie a atins 8,63%. Isarescu a a declarat in repetate randuri ca nivelul inflatiei din martie a reprezentat varful acestui an si a apreciat ca in urmatoarele luni se va mentine in jurul acestui maxim, iar din iulie va intra puternic pe o panta descendenta. Prognoza BNR indica o inflatie de 6% pentru 2008. Ca urmare a cresterii inflatiei peste asteptari in acest an, BNR a majorat rata dobanzii de politica monetara cu 2,75%, in ultimele cinci sedinte ale Consiliului de Administratie, pana la 9,75%.