BCR si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au incheiat un acord de finantare in valoare de 20 milioane de euro, fondurile urmand a fi folosite pentru sprijinirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, se arata intr-un comunicat al institutiei bancare. Facilitatea de finantare se acorda pe o perioada de cinci ani, suma maxima a creditului pentru un beneficiar fiind de 500.000 euro.

Fondurile pot fi accesate de IMM-urile angajate in proiecte de investitii si restructurare menite sa le consolideze capacitatea de operare pe piata unica europeana si care indeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de Comisia Europeana.

Faciliatea are o componenta nerambursabila de 20% din valoarea investitiei. De asemenea, IMM-urile beneficiaza de asistenta tehnica gratuita acordata de consultantii desemnati de BERD in vederea stabilirii eligibilitatii proiectelor, a pregatirii documentatiilor aferente si a verificarii implementarii proiectelor in vederea acordarii grantului.

Aceasta facilitate de finantare sustine IMM-urile in derularea proiectelor de investitii care asigura respectarea prevederilor Directivelor prioritare ale Uniunii Europene aplicabile in sectorul industrial in domeniile: protectia mediului, protectia si securitatea la locul de munca, calitatea si securitatea produselor, se mai arata in comunicat. Vor avea prioritate la finantare IMM-urile din sectoare industriale precum prelucrarea lemnului, electronic/electrotehnic/IT, textil, industrie alimentara, detergenti si cosmetice, piese de schimb si sub-componente pentru utilaje, sectoare care au un potential ridicat in ceea ce priveste dezvoltarea, exportul sau valoarea adaugata.

Facilitatea de finantare este dezvoltata cu sprijinul Comisiei Europene si al Guvernului Romaniei, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

In cursul lunii ianuarie a acestui an, BCR a incheiat cu BERD un acord similar in suma de 20 milioane de euro pentru finantarea proiectelor de eficienta energetica in sectorul industrial.

BCR este cea mai importanta institutie bancara din Romania, gestionand active de peste 17,5 miliarde de euro. Banca are in prezent 584 sucursale si agentii retail in intreaga tara si o retea de peste 1.500 de ATM-uri si 13.000 de terminale electronice operationale la comercianti pentru plata cu card (POS).