Majorarea dobanzii de politica monetara nu a influentat evolutia creditelor contractate de populatie, a declarat directorul Bancii Nationale a Romaniei, Ion Dragulin, in cadrul unui seminar organizat miercuri de Ziarul Financiar. In ciuda incercarilor BNR de temperare a cresterii creditelor, acestea isi vor continua in 2008 ritmul de crestere inregistrat in anii trecuti, a fost opinia unanim exprimata de specialistii sistemului bancar prezenti la eveniment.

"Populatia este interesata de suma lunara de achitat si mai putin de dobanda. Recentele majorari de dobanda nu au influentat evolutia creditelor", a afirmat directorul BNR, considerand ca evolutia creditelor este si o consecinta a optimismului romanilor ca veniturile se vor majora, in anii urmatori, pana la nivelul celor din Uniunea Europeana.

Totodata, atat directorul BNR, cat si economistul sef al BCR, Lucian Anghel, si consultantul companiei DTD Team Advisory Services, Dorin Cojocaru, au fost de parere ca imprumuturile isi vor continua ritmul de crestere din anii trecuti.

Lucian Anghel a aratat ca imprumuturile ipotecare vor avea in 2008 un ritm de crestere superior celui inregistrat de creditele de consum. "2008 va fi anul creditelor ipotecare din punct de vedere al ritmului de crestere, care va fi extrem de consistent si se va situa peste avansul creditelor de consum", a afirmat acesta.

"Se va mentine in 2008 apetitul pentru credite la parametrii din 2007, care a fost anul creditului retail", a afirmat Dorin Cojocaru. "In 2007, creditele pentru populatie au depasit pentru prima data creditele corporatiste si au reprezentat motorul de crestere a creditului", a spus Cojocaru, precizand ca imprumuturile in valuta le-au devansat pe cele in lei din cauza faptului ca imprumuturile in moneda nationala sunt sensibile la modificarile de dobanda.

Pe de alta parte, oficialul BNR, dar si economistul sef al BCR au anticipat o inasprire a conditiilor de creditare care ar putea sa mai tempereze cresterea creditarii. "Cu toate acestea, inasprirea conditiilor de creditare pe care este posibil sa o sesizam in urmatoarea perioada va conduce la temperarea dinamicii creditelor pentru populatie", a afirmat Anghel. La randul sau, directorul Bancii Centrale a precizat ca se asteapta ca ritmurile foarte inalte de crestere a creditelor pentru populatie inregistrate in anii trecuti sa nu se mai repete.