Bancile au vandut anul trecut imprumuturi neperformante de 121 milioane euro agentiilor de recuperare, a declarat miercuri directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu, in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar. Valoarea totala a creditelor neperformante cumparate in 2007 de agentiile de colectare s-a ridicat la 138,5 milioane de euro.

Creantele vandute au reprezentat 303.084 de cazuri, 140.000 dintre acestea apartinand bancilor cu o valoare de 121 de milioane de euro, 148.500 companiilor de telecomunicatii, cu o valoare de 13,4 milioane de euro, iar restul de 4,1 milioane de euro, companiilor de asigurare.

"Din ce in ce mai multe banci implementeaza aceasta procedura, pentru ca isi imbunatatesc performanta financiara", a afirmat Ionescu..

Creditele neperformante cu intarziere de 30-90 de zile au reprezentat 28,18%, iar cele cu intarziere de pana la trei ani au insemnat 21,03%. Creditele cu restante de peste 3 ani au avut o pondere foarte redusa, de 0,40% din total. Aproape doua treimi dintre imprumuturile restante au fost de nevoi personale si o treime pentru consum. Imprumuturile ipotecare au avut o pondere nesemnificativa.

Marea majoritate a acestor credite a fost contractata in lei, respectiv 92,7%. Directorul Coface a precizat ca in 2008 se observa o tendinta de crestere a ponderii creditelor in euro printre cele restante, de peste 20%, ca urmare a preferintei din ultima perioada a clientilor pentru imprumuturile in aceasta valuta.

In prezent, in Romania activeaza aproximativ 30 de agentii de colectare creante. Preturile tranzactiilor de vanzare-cumparare variaza intre 3% si 30%, in functie de varsta si valoarea creantelor, precum si de actiunile de colectare realizate anterior vanzarii, a mai aratat Ionescu.