In primul trimestru al anului 2008, in Rusia au intrat, potrivit datelor statistice oficiale, cu aproape 30% mai putine investitii straine decat in perioada similara din 2007, scrie RBK Daily. O asemenea reducere a fluxului de capital nu s-a mai inregistrat din vremurile de criza ale lui 1998. Expertii nu vad insa motive de panica: reducerea, determinata de deteriorarea conjuncturii financiare mondiale, fusese anticipata si era aspteptata. Si ca din al doilea trimestru ritmul de investitii va reincepe sa prinda viteza.

Fluxul investitiilor directe a scazut cu 42,8%, pana la 5,6 miliarde dolari. Inclusiv creditele obtinute de la coprietarii straini ai organizatiilor, au fost de numai 15,2% fata de nivelul primului trimestru de acum un an. „Este de presupus ca anterior multe companii rusesti atrageau mijloace straine prin sucursalele si filialele lor, iar prin transferuri in interiorul corporatiilor mutau banii in Rusia”, spune economistul-sef al Alfa-bank, Natalia Orlova. In statistici acest lucru s-a consemnat ca investitii directe, chiar daca, in realitate, se referau la cresterea datoriei externe”.

Investitiile de portofoliu s-au cifrat la 123 milioane dolari, cu 37,5% mai putin decat in 2007. La rubrica alte investitii, Serviciul de stat pentru statistica a inscris caderea fluxului cu 21,3%, pana la 11,5 miliarde dolari, scrie RBK Daily.