Prim vicepresedintele Bancii Centrale a Rusiei, Ghennadi Melichean, a declarat pentru RBC Daily ca tarile occidentale au reusit sa stabilizeze situatia pe pietele mondiale, dar nu si sa elimine definitiv cauzele care au generat criza creditelor. In opinia lui Melikean, cauzele crizei de pe pietele internationale nu au fost inca inlaturate.

„Aceste cauze nu au legatura cu creditele ipotecare cu risc ridicat; acestea reprezinta doar dispozitivul de detonare a crizei”, a spus Melikian, subliniind ca situatia din SUA se indreapta demult spre aceasta criza, care nu are legatura cu excedentul de lichiditati si cu disproportia din comertul mondial intre tarile asiatice si europene”.

„Daca SUA vor reusi, in acest an, sa evite recesiunea, nu va fi cea mai buna veste”, a estimat, pentru RBK, analistul Inga Foksha, de la compania Aton, subliniind ca nu crede ca o criza de asemenea amploare, de genul celei traversate acum de economia americana, se poate incheia rapid. In opinia sa, autoritatile SUA depun toate eforturile pentru a reduce la maxim pierderile pana la alegerile prezidentiale.

„Cu cat mai indepartat este momentul intrarii in recesiune, cu atat mai serioase vor fi urmarile”, a prognozat expertul. Aleksandr Iakuba, de la CrossMediaCommunication, este de parere ca o noua explozie a crizei trebuie asteptata in toamna.