Actuala criza financiara a aratat ca pietele emergente nu mai au parte de tratamente speciale, potrivit lui Laszlo Keller, secretar de stat in ministerul maghiar de finante, care va participa la Forumul Financiar Central si Sud-Est European. Tarile solide nu au fost afectate cu mult, spune Keller, insa acele tari considerate vulnerabile, din punctul de vedere al cresterii sau al dezechilibrelor externe, au fost serios zdruncinate.

Oficialul maghiar a mai spus ca, "in cazul Ungariei, consolidarea fiscala inceputa in vara lui 2006 era deja in faza de implementare si se astepta livrarea primelor rezultatelor atunci cand criza subprime a escalat". Astfel, desi Ungaria a experimentat o rata de schimb relativ mare si o volatilitate a randamentelor chiar si mai mare pentru un timp indelungat, moneda s-a intarit semnificativ si randamentele au scazut in ultimele luni.

Laszlo Keller previzioneaza ca afacerile maghiare pot fi afectate de o posibila incetinire a economiei europene, drept consecinta a conditiilor de finantare mai severe. Din fericire, afirma secretarul de stat, in acest moment economia reala europeana nu este proiectata sa sufere la fel de mult ca cea americana din cauza crizei subprime, asa incat sectorul privat maghiar bazat pe export nu se va confrunta cu o problema de substanta.

Acesta a mai spus ca scaderea lichiditatilor disponibile pe pietele internationale si volatilitatea conditiilor de finantare ar putea avea un impact negativ in ceea ce priveste investitiile in intreprinderi.

Vorbind despre avantajele si dezavantajele tintirii inflatiei, Keller spune ca Ungaria opereaza cu un sistem de tintire a inflatiei din anul 2001 si ca aceasta s-a dovedit in multe tari benefica in sustinerea asteptarilor inflationiste, ratele de inflatie in tarile unde aceasta a fost introdusa scazand sensibil. Secretar de stat in ministerul maghiar de finante este de parere ca succesul sistemului de tintire a inflatiei depinde in mare masura de credibilitatea sa, bazata pe rezultatele trecute si pe performanta sistemului, necesitand in acelasi timp o cooperare indeaproape si o buna coordonare intre politice monetare si cele fiscale.

"De la inceperea, in urma cu doi ani, a unei consolidari fiscale coerente, coordonarea politicilor s-a imbunatatit in Ungaria. Inflatia relativ crescuta din 2007 si scaderea mai lenta decat previzionat a inflatiei in 2008 si 2009 poate, in mare masura, sa fie atribuita efectelor inflationiste temporare ale unor masuri de ajustare fiscala si contextului international", spune Keller.

Oficialul maghiar considera crucial rolul organismelor de supraveghere in preventia situatiilor de criza financiara. "Dincolo de supravegherea la nivel national, cooperarea internationala are o importanta vitala", spune oficialul maghiar, adaugand ca Ungaria a initiat crearea unui sistem de supraveghere european - drept solutie pe termen lung la dificultatile legate de supravegherea grupurilor financiare internationale.

Forumul Financiar Central si Sud-Est European se desfasoara la Bucuresti intre 3 si 6 iunie.