Inflatia din zona euro a revenit din nou in mai la nivelul record de 3,6%, potrivit estimarilor Eurostat, reducand posibilitatea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa coboare dobanda de politica monetara, in ciuda unei incetiniri economice, transmite NewsIn care citeaza Reuters. Analistii chestionati de Reuters estimau un nivel al inflatiei de 3,5%, sub nivelul record al lunii martie, de 3,6%, ca urmare a cresterii preturilor la alimente si energie.

Biroul European de Statistica a anuntat ca avansul preturilor in cele 15 state din zona euro s-a accelerat peste asteptari de la nivelul de 3,3% in aprilie, depasind tinta stabilita de BCE, sub nivelul de 2%.

"BCE va mentine nivelul dobanzii neschimbat pana aproape de anul viitor, insa isi vor inaspri atitudinea in cadrul intrunirii din iunie, cand vor indica inflatia ca principalul motiv petru politica monetara", a declarat co-directorul pentru economie europeana din cadrul Bank of America, Holger Schmieding.

Eurostat a mai anuntat ca nivelul somajului din zona euro s-a mentinut in aprilie la 7,1%, in ciuda unei incetiniri economice estimate pentru al doilea trimestru din 2008.