Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda cheie la 4%, in conformitate cu asteptarile analistilor, in conditiile in care reprezentantii institutiei iau in considerare inrautatirea perspectivelor inflationiste si nesigurantele privitoare la cresterea economica, potrivit NewsIn care citeaza Reuters.

Dobanda de politica monetara din zona euro a fost mentinuta timp de 12 luni, dupa declansarea turbulentelor de pe pietele de credit, care au intrerupt o serie de decizii de inasprire a politicii monetare, care dublase costul creditului de la sfarsitul lui 2005 pana la mijlocul lui 2007.

Toti cei 82 de economisti chestionati de Reuters saptamana trecuta anticipasera ca BCE va mentine dobanda cheie in aceasta luna, desi cei mai multi dintre ei estimeaza ca institutia cu sediul la Frankfurt va cobori, totusi, dobanda cheie spre sfarsitul anului. Opinia acestora difera de cea a jucatorilor de pe pietele financiare, care mizeaza pe o majorare a dobanzii cheie a BCE cu 0,25%.

BCE se confrunta cu o accentuare a presiunilor inflationiste in cele 15 tari care fac parte din zona euro, unde preturile alimentelor si cele ale energiei au urcat inflatia anuala la 3,6% in mai, cel mai inalt nivel din istoria Bancii Centrale Europene.