Fondul Monetar International (FMI) va revizui in urcare estimarile privind cresterea economica a Romaniei in acest an, dupa datele solide privind produsul intern brut (PIB) din primul trimestru, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Totodata, institutia financiara internationala estimeaza o incetinire a cresterii economice pentru anul viitor.

In primul trimestru, economia Romaniei a crescut cu 8,2%, creand ingrijorari legate de o eventuala supraincalzire, in contextul in care Romania, stat nou membru al Uniunii Europene (UE), se confrunta cu un deficit de cont curent excesiv si cu o accentuare a inflatiei.

Dupa discutiile anuale din aprilie cu autoritatile romane, Fondul a revizuit estimarile privitoare la cresterea economica a Romaniei, pana la 5,5% in 2008 si au estimat o crestere de 4,7% in 2009, comparativ cu 6% in 2007.

FMI a aratat ca posibila incetinire ar putea fi determinata partial de efectele indirecte ale turbulentelor de pe pietele internationale.

"Ultimele date pentru cresterea economica au fost solide, iar echipa FMI va revizui in sus perspectivele pentru cresterea PIB-ului in 2008, comparativ cu vizita din aprilie", a declarat, pentru Reuters, reprezentantul regional al FMI, Juan Jose Fernandez-Ansola.

"Estimarile sunt in conformitate cu un scenariu care ia in calcul o posibila crestere exploziva in 2008, dar in 2009 ne asteptam la o incetinire a cresterii economice", a anticipat Ansola.

Oficialul FMI a adaugat ca o crestere economica solida inseamna ca presiunile exercitate de preturi vor fi semnificative in continuare, iar implementarea unui cadru de tintire a inflatiei va fi in continuare o provocare dificila pentru banca centrala a Romaniei.

Inflatia din aprilie a fost de 8,6% in Romania, comparativ cu un nivel minim de 3,7% atins la inceputul lui 2007, mult peste nivelul de 3,8% plus / minus un punct procentual avut in vedere pentru decembrie, de banca centrala. Economistii si reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se asteapta ca inflatia la sfarsitul anului sa fie in jur de 6%.