Banca de investitii Lehman Brothers isi va majora capitalul cu sase miliarde de dolari, pentru a-si consolida baza de capital, in contextul in care compania se asteapta la pierderi trimestriale de 2,77 miliarde de dolari, din tranzactionari, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Lehman Brothers a mai efectuat in aprilie o majorare de capital de patru miliarde dolari, pentru a pune capat zvonurilor ca ar avea probleme de lichiditate.

Cea de-a patra banca de investitii din Statele Unite, ale carei actiuni s-au depreciat cu peste 11% la inceputul sedintei, a anuntat ca a oferit actiuni normale si actiuni preferentiale convertibile. Ofertele publice vor diminua valoarea actiunilor existente.

Analistul din cadrul Bahl & Gaynor Investment Counsel, Matt McCormick, e de parere ca "vor trebui sa gaseasca o modalitate de a reduce ingrijorarile legate de noi deprecieri ale activelor. Majorarile repetate de capital nu implica stabilitate".

Institutiile financiare la nivel mondial au inregistrat deprecieri ale activelor de peste 350 miliarde dolari, si au facut majorari de capital de peste 200 miliarde dolari, pe fondul extinderii crizei creditelor.

Lehman Brothers a estimat pentru trimestrul al doilea, ce s-a incheiat la 31 martie, o pierdere atribuabila actionarilor de 2,87 miliarde dolari, echivalent cu 5,14 dolari pe actiune. Grupul urmeaza sa-si anunte rezultatele trimestriale pe 16 iunie. Aceasta pierdere depaseste cu mult estimarile analistilor, de 38 centi pe actiune, potrivit datelor Reuters. Pierderile nete ale activelor in al doilea trimestru au fost de 3,7 miliarde dolari, legate in mare parte de ipotecile comerciale si pentru locuinte, a anuntat Lehman.

Pierderea urmeaza unui profit de 1,26 miliarde de dolari, echivalent cu 2,21 dolari pe actiune, inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior, si unui castig de 465 milioane dolari, 81 centi pe actiune, in primul trimestru al acestui an.