Nivelul deficitului bugetar al Romaniei se afla pe agenda sedintei de miercuri a Colegiului Comisarilor europeni. Comisarul pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, va face miercuri unele recomandari Romaniei privind reducerea deficitului, avand in vedere ca prognoza de primavara a Comisiei a indicat o majorare a acestuia in 2008, pana la 3,7% din PIB, cu mult peste nivelul agreat prin Tratatul de la Maastricht de 3% din PIB. In baza prezentarii lui Almunia, Colegiul ar putea propune declansarea procedurii de deficit excesiv impotriva Romaniei.

"Comisarul Almunia a anuntat ca va face o prezentare cu scopul de a preveni depasirea plafonului de deficit bugetar de 3% din PIB, stabilit prin Tratatul de la Maastricht, asa cum a aratat prognoza de primavara. Problema se afla pe agenda saptamanala a Comisiei", a declarat purtatorul de cuvant al comisarului Almunia, Amelia Torres.

In primavara anului trecut, tot ca urmare a datelor din prognoza de primavara a Comisiei, comisarul Almunia a facut declaratii similare privind nivelul prea mare al deficitului bugetar al Romaniei. La acea data, Almunia avertiza Romania ca risca o procedura de deficit excesiv.

Comisia Europeana a adoptat, in iunie anul trecut, o comunicare adresata Parlamentului si Consiliului privind masurile pe care trebuie sa le ia cinci state UE pentru a evita deficitele bugetare excesive, printre acestea numarandu-se si Romania.

Comisia estima ca Romania ar fi urmat sa inregistreze un deficit de 3,2% in 2007, insa executia anului trecut a indicat un deficit de numai 2,4% din PIB.

Procedura de deficit excesiv presupune o monitorizare atenta a incasarilor si platilor bugetare pe o perioada de cel putin doi ani, precum si sanctiuni financiare. Aceasta procedura este declansata prin decizie a Consiliului European, pe baza propunerii Comisiei Europene. Ulterior deciziei, Consiliul face unele recomandari de diminuare a deficitului si stabileste un termen de patru luni, in care trebuie facute actiuni de corectare a acestuia.

Daca statul membru nu reuseste sa duca la indeplinire decizia, dupa zece luni, Consiliul aplica sanctiuni financiare. In prima faza, sanctiunile sunt sub forma unui depozit fara dobanda in contul Comisiei Europene, care se poate transforma in amenda in cazul in care deficitul nu este corectat in cel mult doi ani.