Cresterea economica ar putea depasi 6% in 2008, daca anul agricol va fi bun, a declarat miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Contributia agriculturii intr-un an favorabil reprezinta un miliard de euro, insemnand 1% din PIB, a explicat Isarescu.

"In produsul intern brut (PIB), diferenta intre un an agricol bun si unul prost este de aproximativ 1 miliard de euro, ceea ce inseamna aproape 1% din PIB-ul Romaniei. Un an agricol bun ar aduce crestere pe partea de oferta si ar contribui la temperarea preturilor", a afirmat guvernatorul BNR, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, Isarescu a aratat ca Romania are nevoie de o crestere economica bazata pe productivitate, sustinuta de exporturi, si nu pe consum, respectiv importuri. In 2008, ritmul de crestere al exporturilor l-a devansat pe cel al importurilor. Astfel, exporturile au crescut cu 16,7%, in primul trimestru, in timp ce importurile au avansat cu 15,8%.

Guvernatorul a atras atentia ca un ritm inalt de crestere economica implica riscuri pentru economie. "Viteza mai mare inseamna risc mai mare, insa din punct de vedere strategic, Romania trebuie sa creasca in continuare rapid pentru a reduce decalajul fata de tarile dezvoltate", a spus Isarescu.

In primul trimestru din 2008, cresterea economica s-a accelerat la 8,2% fata de 6% in perioada similara a anului trecut. Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza a estimat o crestere economica de 6,5%, comparativ cu 6% in 2007.