Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a plasat joi obligatiuni de stat benchmark cu scadenta la trei ani, in valoare de 255,47 milioane de lei, echivalentul a 69,5 milioane de euro, cu un randament anual mediu de 9,99%, peste cel din licitatia anterioara, potrivit NewsIn. Randamentul maxim acceptat de MEF la aceasta licitatie a fost de 10%, la o rata a cuponului de 8%.

MEF a reusit sa atraga, la aceasta licitatie, aproximativ jumatate din suma anuntata initial, de 500 milioane de lei. Cererea de cumparare venita din partea bancilor, de 842,9 milioane de lei (229,5 milioane de euro), a fost de peste trei ori peste suma atrasa de minister.

La cea mai recenta licitatie de titluri de stat de tip benchmark pe trei ani, din 8 mai, cand Finantele au atras aproape 69 milioane lei, la un randament anual mediu de 9,82% si o rata a cuponului tot de 8%.

Pentru luna iunie, Finantele au aprobat emisiuni de certificate de trezorerie cu discont si de obligatiuni de stat de tip benchmark in valoare de 2,6 miliarde de lei, pentru finantarea si refinantarea datoriei publice.

Potrivit strategiei privind managementul datoriei publice guvernamentale, pentru perioada 2008-2010, Ministerul Economiei si Finantelor va fi obligat sa se imprumute pe piata interna chiar si in conditiile unor dobanzi foarte mari, ca urmare a inrautatirii asteptarilor inflationiste.

Pentru acest an, MEF anuntase initial ca planuieste sa emita titluri de stat in valoare totala de 11 miliarde lei, peste nivelul de 9,5 miliarde lei al datoriei astfel contractate in 2007, dar dobanzile mari din piata au determinat, in repetate randuri, Finantele sa respinga ofertele la licitatii sau sa accepte sume mai mici.