Banca Centrala Europeana va urca dobanda de politica monetara, pentru a proteja economia de accentuarea inflatiei. Masura este riscanta in contextul in care cresterea economica este pe cale sa incetineasca, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Presedintele BCE insista ca "nu avem decat o tinta de urmat", modalitate prin care reaminteste ca prin Tratatul de la Maastricht Bancii Centrale Europene i-a fost conferita o singura misiune prioritara: combaterea inflatiei.

Acesta va fi argumentul cu care seful BCE, Jean-Claude Trichet, va justifica, joi, probabila majorare a dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, pana la 4,25% pe an, ceea ce ar trebui sa atraga si o scumpire a creditelor din zona euro.

Prin miscarea anticipata, dobanda de refinantare a BCE ar ajunge la un nivel maxim al ultimilor sapte ani. Institutia cu sediul la Frankfurt a mentinut dobanda sa cheie din iunie 2007 pana in prezent si a renuntat la tendinta de a majora dobanda de politica monetara din cauza declansarii crizei creditelor cu grad mare de risc din Statele Unite.

Jean-Claude Trichet declarase la inceputul lunii iunie ca membrii consiliului guvernatorilor sunt "in stare de alerta ridicata" din cauza presiunilor inflationiste si ca este posibil ca BCE sa urce dobanda cheie la sedinta din 3 iulie.