Riscurile asupra stabilitatii financiare se mentin moderate, in Romania, desi persistenta dezechilibrelor macroeconomice interne si turbulentele de pe pietele financiare internationale le-au accentuat, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei, publicat luni. Sectorul bancar a evoluat ca si in anii precedenti si, pana in prezent, nicio banca nu si-a activat planul de urgenta ca urmare a turbulentelor externe. Totusi, riscurile generate de companii si populatie au sporit din cauza volatilitatii cursului de schimb si a indatorarii in valuta, ceea ce impune o mai mare restrictivitate a politicii monetare, se precizeaza in raport.

  • Turbulentele financiare externe au avut impact limitat asupra sectorului bancar romanesc
  • Riscurile generate de companii si populatie au crescut ca urmare a volatilitatii cursului si a indatorarii in valuta
  • Dinamica creditului se va tempera ca urmare a scumpirii finantarii
  • Presiunile salariale mari pot deteriora profitabilitatea multor companii si pot slabi capacitatea acestora de a-si onora platile
  • Cresterea economica si investitiile se vor mentine rosbuste

Banca Nationala a Romaniei a publicat, luni, Raportul asupra Stabilitatii Financiare, document care prezinta "robustetea sistemului financiar si impactul relatiilor acestuia cu economia reala si mediul extern".

Raportul a constatat ca impactul turbulentelor de pe pietele financiare internationale asupra sectorului bancar a fost pana in prezent limitat, in principal sub forma cresterii costurilor finantarilor externe, si ca lichiditatea bancilor romanesti, desi in scadere, se situeaza la un nivel confortabil.

"Dependenta finantarii activelor din resurse externe se accentueaza, dar se pastreaza inca sub nivelul de vulnerabilitate inregistrat de alte tari din regiune", se arata in raport.

Riscurile generate de sectorul companiilor si populatiei au sporit pe fondul cresterii volatilitatii cursului de schimb si al indatorarii in valuta. Potrivit analizei, "companiile si populatia, care se finanteaza in proportie ridicata in valuta, sunt expuse fata de eventuala inrautatire a lichiditatii internationale. In plus, majorarea preturilor externe la petrol, marfuri alimentare si materii prime care tinde sa se manifeste si in 2008 poate avea un impact negativ asupra stabilitatii financiare interne prin afectarea capacitatii de rambursare a creditelor bancare".

BNR estimeaza ca avansul economic al Romaniei se va mentine robust, inclusiv rata investitiilor, si ca finantarea deficitului extern, aflat la un nivel relativ ridicat, poate fi mai dificila daca lichiditatea externa se mentine restrictiva si se confirma proiectiile de incetinire a activitatii economice in principalele tari in care lucreaza cetateni romani.

Raportul releva ca piata muncii reprezinta o provocare relativ noua la adresa stabilitatii macroeconomice si a celei financiare. "Ingustarea continua a acesteia, rod al exodului unei importante parti a fortei de munca si al cresterii economice ridicate din ultimii sase ani, creeaza presiuni salariale mari, care, acomodate, pot deteriora profitabilitatea multor companii si, ca urmare, pot slabi capacitatea de asigurare a serviciului datoriei bancare interne si de a rezista unor socuri", se spune in raport.

Un motiv de ingrijorare este, potrivit BNR, gradul de indatorare a populatiei. "Riscurile asociate cu sectorul populatiei au sporit in 2007, fiind insa inca sustenabile: serviciul datoriei a continuat sa creasca, cat si volumul creditelor negarantate; pozitia valutara s-a inversat, pasivele financiare depasind activele financiare; populatia a devenit debitor net fata de sectorul bancar", se precizeaza in raport. "Pe termen scurt se anticipeaza ca dinamica creditului sa se tempereze, ca rezultat al cresterii costurilor de finantare determinata de intarirea politicii monetare si scumpirea finantarii externe".