Noua varianta a taxei auto, denumita taxa de poluare pentru autovehicule, a intrat in vigoare marti, 1 iulie. Calculatorul taxei a fost publicat pe pagina de internet a Ministerului Economiei si Finantelor http://www.mfinante.ro/calculator_taxe/taxa_auto_2008.html

Totodata au fost publicate normele de aplicare care detaliaza modalitatea de restituire a taxei, pentru cei care au platit mai mult sau care vor scoate masinile din parcul auto national, modalitatea de contestare si cotele de reducere suplimentara.

Normele de aplicare a taxei de poluare, publicate pe aceeasi pagina, prevad modalitatea de restituire a diferentei de taxa intre suma platita conform formulei de calcul a taxei de prima inmatriculare - care va fi abrogata incepand de marti - si suma reprezentand taxa de poluare.

Diferenta se va rambursa doar la cerere, in termen de cel mult 45 de zile, dar numai dupa ce vor fi compensate eventualele datorii ale solicitantului catre buget. Cererile de returnare a diferentei trebuie sa fie insotite de documentul care face dovada platii taxei de prima inmatriculare (chitanta, ordin de plata sau extras de cont), cartea de identitate a autovehiculului si certificatul de inmatriculare in copie si in original.

Persoanele care scot autovehiculele din parcul auto national pot solicita, la randul lor, valoarea reziduala a taxei. In acest scop, trebuie sa faca o cerere insotita de documentul care atesta ca solicitantul a fost ultimul proprietar al autovehiculului, dovada radierii, documentul de transfer in alt stat sau certificatul de distrugere.

Normele mai stabilesc si modalitatea de contestare a nivelului taxei. Persoanele nemultumite de cuantumul taxei pot face o cerere de recalculare la care trebuie sa anexeze documentul privind expertiza tehnica efectuata de registrul Auto Roman sau Corpul Expertilor Tehnici.

In acelasi act normativ, sunt reglementate elementele pe baza carora sunt calculate cotele de reducere suplimentara a taxei: vechimea, rulajul mediu anual, starea generala standard pentru un autovehicul care îndeplineşte toate condiţiile tehnice impuse la omologare şi la inspecţia tehnică periodică, iar caroseria nu prezintă semne de coroziune şi deteriorare, autovehiculul nu a fost revopsit, tapiţeria este curată şi fără deteriorări şi componentele de bord sunt în stare bună si dotarea: aer conditionat, ABS si airbag.