BCR a refuzat sa ofere credite in franci elvetieni pentru ca este o activitate iresponsabila in Romania, a declarat marti fostul presedinte executiv al institutiei, Manfred Wimmer, precizand ca acesta a fost unul dintre motivele care au dus la scaderea cotei de piata a BCR in ultima vreme.

Wimmer a aratat ca BCR a pierdut din cota de piata pentru ca nu a agreat tranzactiile cu grad ridicat de risc, asa cum sunt imprumuturile pentru municipalitati si creditele in franci elvetieni.

"Am decis sa nu concuram cu bancile mici care urmaresc cota de piata. Nu am acordat imprumuturi in franci elvetieni si am pierdut. Creditarea in franci elvetieni este o activitate iresponsabila in Romania", a afirmat Wimmer.

Cota de piata a BCR s-a diminuat constant, in ultimii doi, de la 26% la 24%. Creditele in monede exotice - franci elvetieni si yeni - sunt oferite de tot mai multe banci, fiind mai atractive datorita faptului ca dobanda afisata este mai mica decat la imprumuturile in euro sau lei.

Potrivit statisticilor BNR, in prezent, din totalul imprumuturilor acordate gospodariilor, circa 11%, insemnand 2,38 miliarde de euro, sunt in valute exotice.

BNR, ingrijorata de creditarea in franci elvetieni pentru ca implica riscuri valutare foarte ridicate

Oficialii Bancii Nationale a Romaniei si-au exprimat, in mai multe randuri, ingrijorarea fata de disponibilitatea tot mai mare a bancilor comerciale de a oferi credite in franci elvetieni. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca avansul creditelor in monede exotice, cum sunt cele in franci elvetieni, implica riscuri valutare foarte ridicate, desi dobanzile sunt mai mici. Isarescu a explicat ca francul elevetian este in mod traditional o moneda de refugiu in care investitorii fac plasamente in perioade tulburi si, astfel, il intaresc.

De asemenea, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, le-a recomandat bancilor sa evite creditarea in franci elvetieni pentru ca acestea se pot dovedi foarte scumpe pe termen lung. Popa arata ca BNR nu poate sa interzica bancilor comerciale sa dea credite in franci elvetieni pentru ca, in cazul in care banca centrala ar lua masuri administrative, bancile din alte state membre ale Uniunii Europene ar putea sa acorde astfel de credite prin deschiderea unor simple birouri locale in Romania.

Bancile comerciale au pozitii diferitedespre creditele in franci elvetieni

Pozitia BNR a fost sustinuta de presedintele BRD SocGen, Patrick Gelin, care a declarat ca, din punctul sau de vedere, creditarea in franci elvetieni in Romania "este o nebunie" pentru ca implica riscuri valutare foarte mari. La polul opus, presedintele Volksbank, Gerald Schreiner, a aratat ca nu considera foarte riscante creditele in franci elvetieni pentru ca dobanzile atasate acestei valute nu au fluctuat semnificativ in ultimii cinci ani.

Oficialii Raiffeisen au admis ca exista riscuri mai mari pentru creditele in franci elvetieni, dar au spus ca, atat timp cat alte banci ofera astfel de produse, Raiffeisen nu se poate scoate singura din piata.

Riscul valutar mai ridicat in cazul creditelor in franci elvetieni este generat de calculul indirect al cursului leu/franc, care se face pe baza raportului euro/franc de pe pietele internationale si a cotatiilor euro/leu de la Bucuresti. Cursul euro/franc este in prezent la nivelul de 1,60 franci elvetieni pentru un euro, iar in urma cu un an euro se tranzactiona la 1,55 franci.

Creditele in franci elvetieni se gasesc in oferta multor banci printre care Bancpost, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Millennium Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank si Volksbank.