Salarial mediu net a ajuns in luna mai la 1.248 lei, in scadere cu 2,7% fata de luna anterioara, insa cu 23,3% mai mare decat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari valori ale salariului mediu net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare, iar cele mai mici in prelucrarea lemnului.

Potrivit INS, in luna mai, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial fata de luna aprilie 2008, ca urmare a acordarii de prime ocazionale in luna precedenta si a realizarilor de productie mai mici in luna curenta.

Cele mai mari scaderi salariale s-au inregistrat in industria mijloacelor de transport rutier (-22,7%), transporturi pe apa (-21,6%) si industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (-20,1%), in vreme ce in activitatile de posta si curierat (+14,9%), transporturi aeriene (+12,3%) si fabricarea produselor din tutun (+7,3%) au avut loc cele mai importante cresteri salariale.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.636 lei), transporturi aeriene (3.395 lei) si fabricarea produselor din tutun (2.499 lei), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (697 lei), fabricarea articolelor de imbracaminte (705 lei) si hoteluri si restaurante (719 lei).