Analistii pietei bancare:

Noile norme de inasprire a creditarii nu pot fi fentate, dar trimit clientii la coada la Fisc

de Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 9 iulie 2008, 16:37 Economie | Finanţe & Bănci


Proiectul de regulament publicat marti de Banca Nationala a Romaniei, care are drept scop inasprirea conditiilor de creditare, este neclar si interpretabil, sustin analistii chestionati de HotNews.ro. Acestia spun insa ca propunerile BNR au si parti bune, printre care si scoaterea din zona "gri" a veniturilor angajatilor. Ei sustin ca noile norme vor fi greu de ocolit, dar pun probleme practice, precum obtinerea in timp util a documentelor de la Fisc.

Diminuarea riscului, cresterea transparentei

Rozalia Pal, senior economist la UniCredit Tiriac Bank, a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta modificare a regulamentului este conforma cu declaratiile privind aplicarea unor restrictii suplimentarea fata de politica de dobanda monetara. "Inseamna cresterea restrictivitatii, dar intr-un mod mai focusat. Prin modificarea regulamentului se vor aplica restrictii doar pe partea de creditare pentru persoane fizice, in concordanta cu modificarea provizioanelor din prima jumatate a anului, intentia fiind cea de diminuare a gradului de risc si de crestere a transparentei", a spus aceasta.

Oficialul UniCredit Tiriac Bank, crede ca acest regulament ar putea afecta mai ales bancile agresive pe partea de credite de consum, in vreme ce bancile care au mers pe o prudentialitate mai mare nu vor fi foarte afectate.

Clientii trebuie sa stea la coada la Fisc?

Potrivit lui Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare macroeconomica de la Raiffeisen Bank, regulile din acest proiect nu sunt foarte clare, fiind interpretabile. "Problema cu declaratiile fiscale mi se pare inoperabila. Ce trebuie sa faca clientii, trebuie sa se duca sa faca coada la Fisc? Trebuie lamurit acest lucru", este de parere acesta.

O problema, mult mai importanta in opinia lui Ionut Dumitru, sunt analizele de tip "stress test", care nu se stie cum vor fi implementate. "De exemplu, daca banca are un grad maxim de indatorare de 60%, iar dupa aplicarea acelui "stress test" imi da un grad de indatorare de 70-80%, cum procedeaz? Voi implementa limita maxima de indatorare tot timplul, si in conditii de stress test?", se intreaba Dumitru.

"Pe de alta parte, timp de 45 de zile, timpul de implementare al regulamentului, se revine la conditiile de creditare de dinainte de relaxarea de anul trecut, cand gradul de indatorare era de 40%", a continuat oficialul Raiffeisen Bank.

O alta problema ridicata de Ionut Dumitru sunt cele doua scadentare, care, conform acestui proiect, vor trebui emise in lei. Seful departamentului de cercetare de la Raiffeisen Bank este de parere ca bancile nu vor putea emite doua scadentare in lei, pe 360 de luni de exemplu, deoarece nu pot sti care va fi cursul de schimb peste cativa ani.

BNR urmareste reglementarea veniturilor angajatilor

Referitor la propunerea ca bancile si celelalte institutii financiare nebancare sa calculeze gradul de indatorare la credite pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc in anul anterior, Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane, a spus ca BNR a reglementat in acest fel eventualele venituri pe care clientii le-ar obtine in plus in anul urmator depunerii declaratiilor de venit.

In cazul in care va fi adoptat, regulamentul bancii centrale va avea un impact pozitiv si pe piata fortei de munca, este de parere Rozalia Pal, in sensul ca angajatii vor cere angajatorilor sa mareasca transparenta veniturilor.

Seful departamentului de cercetare de la Raiffeisen Bank spune ca aceasta reglementare a BNR va fi implementata, fie ca place bancilor, fie ca nu. "Fiind o restrictie nu poate sa placa niciunei banci. Era de asteptat insa ca banca centrala va introduce restrictii dupa ultimele declaratii ale oficialilor BNR, insa ea vine dupa ce creditele au fost relaxate anul trecut", a mai declarat acesta. De aceeasi parere este si economistul UniCredit Tiriac Bank, deoarece este in conformitate cu strategia BNR de a creste gradul de restrictivitate.

Noile norme nu vor putea fi fentate

Potrivit lui Ionut Dumitru, aceasta norma a bancii centrale nu va putea fi ocolita de bancile comerciale. "BNR a ajuns la concluzia ca singura masura de restrictie eficienta este gradul de indatorare. Daca procedeele de restrictie de pana acum (provizioane, rezerve minime) puteau puteau fi ocolite, aceasta nu prea poate fi "fentata" pentru ca se face in momentul acordarii creditului", a declarat acesta pentru HotNews.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3462 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Fentare (Miercuri, 9 iulie 2008, 17:12)

  BECK [anonim]

  Nimic nu va opri bancile sa acorde credite imobiliare in special, iar cea mai usoara cale de a pacali restrictiile bancii nationale sunt firmele tip ...IFN care dau solutii de finantare si nu se supun regulilor bancare.Asa ca BNR e doar o sperietoare....
  • -1 (1 vot)    
   Limbaj de economisti ignoranti_continuare (Miercuri, 9 iulie 2008, 18:15)

   pedalus [anonim] i-a raspuns lui BECK

   Am apasat prea repede pe send: vine la rand monstrul in cercetare de la Freza Bank :"Problema cu declaratiile fiscale mi se pare inoperabila". Nenea cat ai baut la pranz sa scot asemenea nonsensuri ? macar amaratul de ziarist trebuia se il corecteze, daca nu si-ar fi dat banii de manuale- in facultate - pe vodca. Revine Freza bank cu o schimbare de registru de la pers III la pers I des sbiectul ogic e acelasi: "banca are un grad maxim... iar dupa ... imi da un grad de indatorare". Ar trebui parat sefilor: se vede clar ca ipochimenul asta e convins ca " BANCA SUNT EU". Dar asta e numai in functie de SCADENTARE. treziti-va mai oameni ca nu va oliga nimeni sa fiti prosti. Va repet nu e obligatoriu si va reasigur: nu da bine, in ciuda a ceea ce credeti.
  • 0 (0 voturi)    
   nu pisi (Joi, 10 iulie 2008, 8:30)

   gorbaciovsky [anonim] i-a raspuns lui BECK

   si ifn-urile sunt inscrise in registrul special al bnr si "se supun regulilor bancare"...
 • +1 (1 vot)    
  ... tot amarashtenii vor suferi.... (Miercuri, 9 iulie 2008, 17:27)

  Dedalus [anonim]

  Fiscul nu iti poate da o adeverinta pentru venituri pe care, conform legii, urmeaza sa le declari. Adica, nu iti paote da o adeverinta pentru viitor.

  Ce regim au veniturile din specuialtiile bursiere?

  Dar cele din dobanzi?

  Ca slava cerului, impozitul pe dobanda e de 16%, impozitand cu succes si diferenta intre dobanda si inflatie (adica pierderea), sub pretextul de Gaga ametzit ca "orice venit se impoziteaza", de parca ar trebui sa platesc impozit si pe prajitura de mi-o da sor-mea ... (doar e venit, nu-i asa?).

  Nici o banca de pe Pamant, nationala sau comerciala, nu va opri pe inconstienti sa se indatoreze.

  Ba eu chiar am vazut ca bancile prefera sa acorde imprumutruri mari, indiferent de "stress" pe ideea ca se castiga ceva. mai mult decat dintr-un imprumut mic (evident!).

  Asa ca nu inconstientii vor suferi, si nici bancile aventuriste, ci maratul de bun-platnic care mai are in plus niste bani de dat si niste drumuri de facut.

  Nu ar fi fost mai simplu sa maresti dobanda cheie si sa tai cheltuielile guvernametnale inconstiente?

  Nu ar fi fost mai usor sa trimiti in supraveghere speciala 1-2 banci la care portofoliul de cresdite riscante e prea mare si, eventual sa ceri falimentul uneia care "a sarit calul"?

  In Romania nu-i eficenta ca masura de managemnt decat sperietura. Si nici aia 100%...
  • 0 (0 voturi)    
   Parerea mea (Miercuri, 9 iulie 2008, 22:53)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Veniturile din bursele de moneda nu se iau in calcul de nici o banca, nici daca se vede o constanta in IVG de citiva ani.
   Daca plusul din jocul de bursa monetara il constitui in depozit bancar anual, nici atunci nu il ia in considerare nici o banca. Depozitele fiind constituite si marite an de an, am uitat sa spun.
   Angajatii din banci trec aceste cistiguri la capitolul 'venituri incerte'.

   Eu cred ca este o masura in sprijinul bancilor si impotriva IFN-urilor, care au cam luat din cascavalul mamutilor bancari.

   Partea proasta este ca 'neica nimeni' se va duce la camatarii autorizati, gen Citi Financial, deoarece acolo va putea sa se imprumute citeva salarii.

   Despre progres si siguranta vietii pentru un salariat bine platit, nici vorba.

   Eu am observat mici fermieri - in SV Romaniei - care au accesat finantare europeana in sesiunea din martie 2008, care au fost mai avantajati de un imprumut luat de la IFN decit de la banci. Nu cunosc decit 5 cazuri, dar cred ca sint reprezentative.
 • +1 (1 vot)    
  Dar veniturile programatorilor? (Miercuri, 9 iulie 2008, 17:36)

  Subsemnatu [anonim]

  Eu pentru ce sa ma duc la fisc, sa imi zica acolo ca nu am inregistrat venituri impozabile? Luat ad-literam acest nou regulament ma impiedica sa mai iau vreun credit vreodata, chiar daca am salariul integral pe cartea de munca - si vorbim de o suma mult mai mare decat media pe economie!
  • 0 (0 voturi)    
   pai cum asa? (Miercuri, 9 iulie 2008, 21:45)

   gimini [anonim] i-a raspuns lui Subsemnatu

   pai cum ai salariul integral pe cartea de munca si nu ai venituri impozabile?!
   • 0 (0 voturi)    
    uite la titlu (Miercuri, 9 iulie 2008, 22:28)

    unu [anonim] i-a raspuns lui gimini

    In titlu scrie: veniturile programatorilor. Programatorii nu platesc impozit pe venit.
    Pe langa programatori mai sunt cateva categorii, cum ar fi persoanele cu handicap.
  • 0 (0 voturi)    
   scutirea de impozite pt programatori... (Miercuri, 9 iulie 2008, 23:25)

   tot-it-ist [anonim] i-a raspuns lui Subsemnatu

   ...a fost o alta aberatie nejustificata
   • 0 (0 voturi)    
    Cauta si vei gasi... (Joi, 10 iulie 2008, 7:16)

    Ionut [anonim] i-a raspuns lui tot-it-ist

    "Dispozitiile nu se aplica in cazul veniturilor exceptate de lege de la obligatia de plata a contributiilor fiscale", se mai arata in proiectul BNR.

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-3492418-bnr-pune-frina-creditarii-doar-veniturile-declarate-fisc-iau-calcul-iar-bancile-vor-obligate-faca-analize-stress.htm

    daca se citeste mai cu atentie se gaseste.

    si eu am venituri 0 (zero) pe fisa fiscala ca programator si ar fi fost chiar aberant sa nu ne dea credite.
 • 0 (0 voturi)    
  Interesant... (Miercuri, 9 iulie 2008, 22:32)

  Dan [anonim]

  Din proiect:

  Art.42 – (1) Împrumutătorii analizează capacitatea de rambursare a clienţilor pe baza unui nivel
  al veniturilor certe cu caracter de permanenţă care nu poate depăşi cu mai mult de 20% pe cel
  declarat fiscal în anul anterior, documentate.
  (2) Prin excepţie de la dispoziţiile alin.(1), împrumutătorii pot lua în calcul niveluri ale
  veniturilor ce depăşesc cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal în anul anterior, numai
  după obţinerea de la client a documentelor justificative care să dovedească caracterul de
  continuitate a acestora.

  ce spune aliniatul 2? ca se poate trece peste limitarea de 20% din veniturile de pe anul trecut daca 'convingi' banca ca e ok si ea isi asuma riscul? eu asa inteleg... anyone else?
 • 0 (0 voturi)    
  BNR (Joi, 10 iulie 2008, 6:32)

  Alien [anonim]

  Daca eu ca debitor imi asum riscul sa platesc 90% (prin absurd) din veniturile mele pentru o rata, si banca evident accepta, pentru ca la noi bancile fac tot camata legalizata, care este problema BNR? Este dreptul meu sa fac ce vreau cu banii mei, inclusiv, daca ma apuca nebunia, sa le dau foc, si nu accept sa vina un "neica nimeni" fie el si guvernatorul pe viata, "la bine si la rau", mai mult la rau, al BNR, sa imi impuna ce sa fac cu ei! Destul ma jupoaie guvernul asta de cenzurat pe toate partile mai lipsea sa vina si individul asta sa-mi spuna ce nu am voie sa fac cu restul care imi mai ramane!! Tov. guvernator, dar depozit la BNR cu dobanda preferentiala asa ca pentru angajatii BNR vreo 20% neimpozabil pot sa-mi fac? Eventual sa ma si angajati cu un salariu ca al dvs. de 15000€ pe luna ca atunci promit solemn ca nu mai fac credite in viata mea!! "Protectie sociala" cu deasila nu se poate face, oamenii tot se vor imprumuta, cu dobanzi si mai mari, iar rezultatul previzibil va fi ca vor intra in incapacitate de plata mai repede. Cam toate bancile mari au si IFN-uri asa ca pur si simplu vor transfera acele credite neacordabile catre acestea cu costuri mai mari pentru debitor. Cat despre sperietoarea cu "colapsul sistemului bancar", sa fim seriosi, la ce resurse au acumulat bancile din Ro din dobanzile mari si comisioanele grase pe care le practica, sub "atenta supraveghere " a BNR nu cred ca vom vedea prea curand o banca in imposibilitate de plata! In concluzie multumesc guvernatorului BNR pentru grija pe care ne o poarta dar ii sugerez sa-si vada de ce ar trebui de fapt sa faca o banca centrala, adica sprijinirea economiei nationale, ar fi oricum o premiera in ultimii 18 ani!
 • 0 (0 voturi)    
  Mai voalat, taticu (Joi, 10 iulie 2008, 9:14)

  teose [utilizator]

  Pai, ce-ati fi vrut sa spuna BNR? Sa spuna drect "Mai domol, taticu, ca se apropie recesiunea care, uite, a lovit Danemarca si Anglia, tari cu fiscalitate echilibrata. Ascundem si noi nivelul inflatiei pana la toamna, cand vom spune adio recoltei fara simt si limita de rosii, ardei si vinete. Lasati-o mai domol cu creditele pt. vacante si plasme chinezesti mai mari ca ale vecinilor. Nu va infoiati prea tare ca vom determina filialele bancilor sa se retraga, facand loc camatarilor care se pregatesc sa revina pe piata de la racoare. Si nu veti mai simtii povara dobanzii; o mana rupta sau terenurile luate cu japca nu provoaca stres. Doar nu v-ati fi apucat de agricultura dupa ce, ani buni ati visat sa dati statia la maxim cand suna administaratorul sa-i platiti restantele la intretinere."
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Joi, 10 iulie 2008, 9:16)

  liviu [anonim]

  pe langa faptu ca schimbarile astea afecteaza oamenii de rand mai e o problema...
  si asa cozile la fisc erau kilometrice.... acu o sa se tripleze probabil... traiasca birocratia... parca trebuia stopata birocratia nu crescuta...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by