Rata anuala a inflatiei a urcat in luna iunie la 8,61%, de la 8,46% in mai, insa inflatia a coborat la 0,28% fata de luna anterioara, cand preturile au crescut cu 0,49%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In prima jumatate a acestui an, rata inflatiei s-a situat la nivelul de 3,57%, in crestere de la 3,28% in perioada ianuarie-mai.

Preturile marfurilor alimentare si a celor nealimentare au crescut in iunie cu 0,3% fata de luna anterioara, iar tarifele serviciilor s-au majorat cu 0,2%.

In cadrul grupei marfurilor alimentare, cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 7,77%, fiind urmate de carnea de porc si carnea de vita, ale caror preturi au urcat cu 1,96%, respectiv 1,1%. Pe de alta parte, ouale s-au ieftinit cu 5,04%, iar cartofii cu 4,93%.

Dintre produsele nealimentare, cel mai mult s-au scumpit combustibilii, cu 1,26%, in vreme ce cea mai importanta scadere de pret, de doar 0,05%, s-a inregistrat la ceasuri, aparate audio-video si articole sportive.

In cadrul serviciilor, preturile la ingrijirea medicala au urcat cu 0,66%, iar tarifele la serviciile de telefonie s-au diminuat cu 0,13%.

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a estimat in luna mai ca inflatia anuala se va mentine la peste 8% in al doilea trimestru si va incepe sa coboare in a doua jumatate a anului. BNR a revizuit in usoara crestere prognoza de inflatie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, iar Comisia Nationala de Prognoza a previzionat pentru sfarsitul anului o inflatie de 5,8%.