





Deficitul comercial a urcat cu 10,74% in primele cinci luni, la 8,75 miliarde euro
Comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, exporturile au crescut cu 17,2% la valori exprimate in euro (28,0% la valori exprimate in lei), iar importurile au urcat cu 14,6% (la valori exprimate in euro). Conform INS, in perioada ianuarie - mai, dinamica exporturilor de bunuri a devansat dinamica importurilor de bunuri, continuand trendul pe care s-a inscris in luna decembrie 2007.
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in perioada mentionata a fost de 9,56 miliarde de euro (35,12 miliarde de lei) la expedieri si de 15,61 miliarde de euro (57,37 milioane de lei) la introduceri, reprezentand circa 70% din total exporturi, respectiv din total importuri.
Diferenta dintre dinamica determinata pe baza valorilor exprimate in lei si cea determinata din valori exprimate in euro a fost determinata de deprecierea monedei nationale cu 8,8% in luna ianuarie, cu 8,0% in luna februarie, cu 10,5% in luna martie, cu 9,2% in luna aprilie si cu 11,4% in luna mai, fata de lunile corespunzatoare din anul 2007.
In primele cinci luni, ponderea principala in structura pe grupe de produse a exporturilor si importurilor o detin masinile si echipamentele de transport (33,7% la export si respectiv 37,0% la import) si alte produse manufacturate (40,6% la export si respectiv 30,8% la import).
Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza, deficitul comercial se va situa in acest an la nivelul de 24 miliarde de euro.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive