Autoritatile federale din SUA au declarat falimentul Indymac Bank, una dintre cele mai mari institutii de credit ipotecar din SUA, destinata mai ales persoanelor care nu pot depune documentatia obisnuita in vederea obtinerii unui credit.

Potrivit CNN, citat de Rador, actiunile Indymac Bank au scazut sub nivelul de un dolar in cursul zilei de vineri, fapt care a determinat autoritatile federale de reglementare a activitatilor bancare sa preia controlul asupra bancii si sa decida inchiderea unor filiale ale acesteia pentru o perioada nedeterminata.

Activitatea bancii Indymac Bank, care detine un capital de peste 30 miliarde de dolari si este una dintre cele mai mari companii de pe piata bancara, este considerata a fi de nivel ridicat de risc datorita aprobarii creditelor A1, adica imprumuturi fara documentatie.

Banca isi va redeschide portile luni sub numele de "Banca federala Indymac". Inchiderea sa este consecinta retragerilor masive de bani (aproximtiv 1,3 miliarde dolari in 12 zile), clientii intrind in panica dupa ce senatorul democrat Charles Schumer si-a facut publice indoielile legate de solvabilitatea grupului bancar, noteaza AFP.

Precedentul faliment de o asemenea amploare in sistemul bancar american a avut loc in 1984, cind Continental Illinois National Bank (capital de 40 miliarde de dolari) a fost nevoita sa-si inchida portile.

Iata ce scrie presa internationala despre falimentul Indymac:

Wall Street Journal:Crisis Deepens as Big Bank Fails

The Guardian:Markets plunge in fresh US housing crisis

Times:US regulators close IndyMac Bancorp savings bank

Financial Times: IndyMac is latest credit turmoil casualty

Forbes: Office of Thrift Supervision shuts down IndyMac