Guvernul american a luat masuri drastice in tentativa sa de a redresa sistemul financiar, anuntand ca va pompa miliarde de dolari in piata ipotecara pentru a preveni o cadere vertiginoasa a economiei, anunta TimesOnline. Federal Reserve (FED) si US Treasury Department (Ministerul de Finante) au anuntat ca vor cheltui miliarde de dolari pentru a salva cele doua companii-gigant de pe piata ipotecara din state, Freddie Mac si Fannie Mae.

* Citeste si: Ce banca va mai intra in faliment - intrebarea la moda in SUA

Am intrat intr-o noua etapa a acestei crize financiare care pare ca nu vrea sa se mai termine

Paul Krugman, editorialist New York Times

Intr-un comunicat emis duminica seara, menit sa calmeze panica de pe Wall Street inainte de deschiderea bursei, US Treasury Department si Federal Reserve au declarat ca vor plati miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru a evita caderea celor doua mari companii de pe piata ipotecara americana, Freddie Mac si Fannie Mae.

Federal Reserve a anuntat ca va oferi finantare ieftina celor doua companii, in timp ce US Treasury Department a declarat ca va propune Congresului ca liniile de credite a celor doua companii sa fie extinse temporar.

Cele doua companii controleaza peste jumatate din totalul de 12.000 miliarde de dolari a pietei ipotecare americane. Caderea celor doi giganti, Freddie Mac si Fannie Mae, ar insemna marirea ratelor la credite si ar avea un efect de domino pe toata piata financiara, afectand toata piata de creditare, de la creditele auto pana la creditele pentru studenti.

Implicarea Federal Reserve si US Treasury Department in cele doua companii necesita aprobarea Congresului si s-ar face prin cumpararea de actiuni in cele doua grupuri. Valoarea actiunilor ce vor putea fi cumparate nu a fost data publicitatii, dar este estimata de Times la 15 miliarde de dolari.

Vezi declaratiile lui Henry Paulson, seful US Treasury Department: