* Citeste si: Ce banca va mai intra in faliment - intrebarea la moda in SUA
Am intrat intr-o noua etapa a acestei crize financiare care pare ca nu vrea sa se mai termine
Federal Reserve a anuntat ca va oferi finantare ieftina celor doua companii, in timp ce US Treasury Department a declarat ca va propune Congresului ca liniile de credite a celor doua companii sa fie extinse temporar.
Cele doua companii controleaza peste jumatate din totalul de 12.000 miliarde de dolari a pietei ipotecare americane. Caderea celor doi giganti, Freddie Mac si Fannie Mae, ar insemna marirea ratelor la credite si ar avea un efect de domino pe toata piata financiara, afectand toata piata de creditare, de la creditele auto pana la creditele pentru studenti.
Implicarea Federal Reserve si US Treasury Department in cele doua companii necesita aprobarea Congresului si s-ar face prin cumpararea de actiuni in cele doua grupuri. Valoarea actiunilor ce vor putea fi cumparate nu a fost data publicitatii, dar este estimata de Times la 15 miliarde de dolari.
Vezi declaratiile lui Henry Paulson, seful US Treasury Department:
Daca am fi avut de a face cu o economie literalmente libera sistemul bancar american ar fi in mare parte falimentar. Dar statul natiopnalizeza pierderile, vezi Bear si acum Freddie Mac si Fannie Mae.
Acum mai avem 6 candidati:
CitiGroup
JP Morgan
Goldman Sachs
Merrill Lynch
Morgan Stanley
Lehman Brothers
oare cine va fi urmatorul?
Ce parere aveti?
Asta nu tine de economie planificata, ci de ratihe economica concreta.
Si nu se nationalizeaa pierderile, stimate RON. Doar primesc un bridge loan pentru a putea depasi perioada dificila si a se stopa panica investitorilor.
Luati o carte de finante in mana (recomand "Financial Markets and Institutions") si dupa ce intelegeti ce scrie acolo va astept comentariile.
Ion2ion, FM&FM nu vor apuca sfarsitul anului ne-nationalizate. Asta se numeste "debt monetization" avand ca urmare spirala inflationista.
Intre distrugerea sistemului financiar si distrugerea dolarului US Fed a ales a doua varianta. Asta pt. ca nu exista o a treia.
Doar daca nu cumva o fi fost ascunsa printre paginile cartii recomandate de tine....
Ce se intampla acum nu apare in nici o carte, in niciun regulament. Pentru ca este un nou joc, cu noi reguli.
Apropos: de ce sa fie nationalizate cand ele sunt deja formate in forma unor agentii sprijinite de catre US Gov...? Cititi prea mult presa liberala din America, mai treceti si la conservatori :-))))
Cat despre dolar.... era aproape de minime, un mic rebound tehnic nu modifica nimic.
Tu nu intelegi cum functioneaza pietele financiare: ca sa tai iarba (bizonii prosti) trebuie mai intai sa-o lasi sa creasca...
- o cădere masivă a sistemului bancar american ar antrena o prăbuşie în lanţ a unor subsiteme -cheie ale economiei americane şi a celei globale, ceea ce ar putea determina efecte politico-militare extrem de severe, probabil conflicte regionale de amploare, unele devastatoare;
- o astfel de cădere, cu efectele sociale, politice şi militare de mai sus, ar ruina pe termen lung încrederea în capitalism, economie de piaţă, democraţie bla-bla şi ar expune SUA unui oprobriu general şi, probabil, permanent. Ar apărea riscul unor mişcări ample spre stânga, iar socialismul (nu COMUNISMUL!!!) ar fi reevaluat în sens pozitiv de o parte importantă a populaţiei planetei,cu efecte specifice în plan politic global.
Cine ar vrea asta?
Ciclul de planificare politica al SUA are o intindere de min 15 ani.
inclin sa cred ca situatia face parte, nu dintr-o practica financiara(bridge-loan) ci, mai degraba dintr-un plan pe termen lung de etatizare a unor parti insemnate ale producatorilor de capital americani.
O sa traim si o sa vedem!
Daca era o fima mica, nu mai era salvata. Enronul, firma gigant, nu a fost salvat. Ford sau GM nu cred ca vor fi salvate (daca vor ajunge la faliment).
Eu cred ca ar fi corect sa se vinda pe active Freddie Mac sau Fannie Mae, la licitatie. Sau creditorii sa devina noii proprietari ai activelor (creditelor neperformante acordate). Ce le e frica de un proces in lant? Ce o sa se intimple mai exact/concret, pas cu pas daca astea doua companii dau faliment? Alti capitalisti o sa piarda. Si ce... Sa suporte din capitalurile lor proprii pierderile. Oameni de rind nu ar trebui sa sufere deloc.
Adica proprietarii /capitalistii si-au incasat dividendele imense in anii trecuti, dar pierderile sa le suporte statul in momentul de fata.
Idei de genul "sa se vanda pe active" te rog tine-le pentru tine acasa incuiate intr-un sertar. ce active crezi tu ca au aceste banci ? fabrici, vapoare, cladiri ? 95% din activele lor constau in creante de la populatie, care mai mult, sunt impachetate frumos in produse mortgage-backed-securities si vandute altor investitori. cum si cui vrei sa le vinzi ?
FM&FM = agentii cu statut semi-guvernamental, back-bone-ul creditelor imobiliare in State,si care au nevoie permanenta de finantare. Panica irationala a investitorilor le poate ruina precum pe oricare alta organizatie care se finanteaza pe pietele de capital.
Masura guvernuui US este binevenita si va calma spiritele.
Once more, puneti mana pe carte si cititi si altceva decat stiri din ziare de stanga, sau declaratii ale unor "investitori" interesati.
Fannie Mae = Federal National Mortgage Association
Guvernul federal oricum are un cuvant de spus in institutiile astea.
Ultimii 10-15 ani in US au fost caracterizati de cele mai putine reglementari (cea mai mare libertate) in sistemul financiar. Asa a fost posibil ca o banca sa poata imprumuta de 30 de ori capitalul pe care-l detinea. Pretul caselor a crescut artificial si bancile acodau imprumuturi la toata lumea (mai mult chiar decat omenilor le trebuiau sau isi puteau permite) pt. a face bani din dobanzi. Acum e criza de lichidate, increderea investitorilor mici a scazut si economia scartie. E timpul pt. putin socialism (sau anti-socialism pt. ca pierderile le platesc tot cei cu bani putin) si legislatie mai restrictiva. Dar asta nu inseamna neaparat inceputul sfarsitului ci ceva recesiune care s-a mai manifestat in trecut si a fost urmata de cresteri economice.
Acum e o prostie ca tot se spune ca saracii de americani si-au pierdut casele. Ei stateau in sub-renta de fapt. Au pierdut prostii de la banci. Nu le-a mai ajuns
Acum, poate ca simt eu reminescentele regimului trecut, dar sa ajuti niste mari companii care de zeci de ani scot profituri record, platesc managerii cu zeci de milioane de dolari, sa iasa din aceasta "criza" mi se pare un pic ciudat. De ce nu i se achita datoria celui care nu mai poate sa plateasca ipoteca sau imprumutul respectiv? Ca pana la urma statul ar trebui sa sustina oamenii. Macar asa, omul ala scapa de o datorie pe 30 de ani.
Pe cand masura asta da banii platiti de om tot la cei care s-au imbogatit de pe urma speculatiilor si lasa omul tot cu 30 de ani de credit pe casa pe care nu trebuia sa o aiba pentru ca nu si-o permitea.
Mai devreme am pus "criza" intre ghilimele, pentru ca pana si americanii numesc pierderile "write off" adica, bani care n-au fost, pentru case care nu faceau banii aia, dar oricum omul platea, pentru ca, de, asa erau evaluate de piata umflata de credite.
Ca exercitiu de gandire, cati dintre voi isi permit sa dea 100.000 eur pentru un apartament in Bucuresti, fara credit?
Ca dincolo nu sunt cutremure? E un gand ....
Atat o parte a Ro, cat si o parte a SUA se afla in zone seismice.
Ai uitat de soselele prabusite din LA?
Este incredibil ca pretul unui apartament sa fie la fel cu cel din Barcelona ca sa nu vorbesc de chirie..
O casa cu 2 camere in Ploiesti 1200 de euro???
Este cazul sa mai dea si nesatulii astia cu fundul de pamant sa revina la realitate.
Sunt convins ca, de regula, este mai riguros, din respect pentru sine si pentru prietenul sau, cititorul (se potrivea mai bine "partenerul"?)
Stiti cum se spune :"A gresi este omeneste, a ierta este divin".
Jurnalismul-literatura de consum, contine curent multe perle.
Ce sa mai spunem de "scaparile" multora (mai ales parlamentari), de felul : "treizecisidoidemii", sau "aceste eleve a scolilor din Romania".
E drept, cu parlamentarii trebue sa fim ingaduitori. Ei reprezinta poporul alegator.
C:\Documents and Settings\d>ping 209.216.213.89
Pinging 209.216.213.89 with 32 bytes of data:
Reply from 209.216.213.89: bytes=32 time=199ms TTL=47
Reply from 209.216.213.89: bytes=32 time=197ms TTL=47
Reply from 209.216.213.89: bytes=32 time=197ms TTL=47
Ping statistics for 209.216.213.89:
Packets: Sent = 3, Received = 3, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 197ms, Maximum = 199ms, Average = 197ms
Control-C
^C
C:\Documents and Settings\d>tracert 209.216.213.89
Tracing route to techsearchinc.com [209.216.213.89]
over a maximum of 30 hops:
1 <1 ms <1 ms <1 ms gateway21.minind.ro [192.168.21.1]
2 1 ms <1 ms <1 ms firewall.minind.ro [81.89.19.65]
3 1 ms 1 ms 1 ms eb-s3bb1-v201.net.teletrans.ro [81.89.18.1]
4 1 ms 1 ms 1 ms eb-rbb3-ge0-1.net.teletrans.ro [81.89.16.11]
5 <1 ms <1 ms 1 ms eb-rbb2-ge0-1.net.teletrans.ro [81.89.16.15]
6 35 ms 35 ms 34 ms ge-2-13-770.r01.frnkge03.de.bb.gin.ntt.net [213.
198.72.205]
7 35 ms 35 ms 34 ms xe-3-2.r00.frnkge03.de.bb.gin.ntt.net [129.250.2
.224]
8 46 ms 46 ms 46 ms xe-0.globalcrossing.frnkge03.de.bb.gin.ntt.net [
129.250.9.186]
9 191 ms 191 ms 191 ms 64.209.110.2
10 195 ms 196 ms 251 ms sdtc.ar01.g8-3.americanis.net [206.251.233.61]
11 197 ms 197 ms 197 ms webintellects.fw.americanis.net [209.216.251.170
]
12 198 ms 198 ms 199 ms techsearchinc.com [209.216.213.89]
Trace complete.
Te-ai gasit sa faci pe lupul moralist.
Dar tu esti cumva in concediu de iti permiti sa stai pe hotnews si sa postezi?
Sau lucrezi chiar la hotnews? :-)
Cred ca in sfarsit o sa inceapa americanu sa-si dea seama cat de destept a fost cand l-a ales pe Bush.
Chestia e ca aceasi destepti o sa voteze si in noiembrie, asa ca hai USA! La vale.