VIDEO Presedintele Fed, Ben Bernanke, avertizeaza asupra riscurilor inflatiei, dar prevede crestere economica pentru 2008
"Decidentii politicii monetare trebuie sa analizeze cu atentie orice informatie despre prognoza atat pentru inflatie, cat si pentru cresterea economica", a spus Bernanke, in discursul sau bianual din fata Senatului american. El a adaugat ca preturile mari la energie, accesul redus la credite si recesiunea de pe piata imobiliara pun in pericol cresterea economica. In acelasi timp, riscurile privind o rata mai mare a inflatiei decat cea previzionata "s-au intensificat in ultima vreme".
In raportul semestrial privind politica monetara si prezentat Congresului, Rezerva federala a prognozat o crestere economica intre 1-1,6% pentru 2008, in timp ce previziunile din luna aprilie erau de 0,3-1,2%. In ceea ce priveste inflatia, in conditiile unor costuri la energie tot mai ridicate, banca centrala a Statelor Unite a prognozat o inflatie de 3,8-4,2%, fata de prognoza initiala de 3,1-3,4%.
Bernanke a mai spus ca eforturile Rezervei Federale - reducerea ratei dobanzii de referinta si o serie de facilitati privind imprumuturile - au avut efecte pozitive, dar economia inca se confrunta cu "numeroase dificultati". "Pietele financiare si institutiile raman sub o presiune considerabila si din cauza prognozei in ceea ce priveste economia care ramane incerta", a spus Bernanke. "Obiectivul prioritar al Rezervei Federale continua sa fie sprijinirea pietelor financiare sa revina la o functionare mai normala", a mai spus presedintele Fed.
In general, o crestere economica sanatoasa depinde de pietele financiare care functioneaza bine, a opinat Ben Bernanke in fata senatorilor americani, la doar doua zile dupa ce Fed si Trezoreria Americana au salvat companiile iggant de refinantare ipotecara Fannie Mac si Freddie Mae.
Responsabilitatea cruciala a guvernatorilor bancii centrale este de a impiedica publicul sa se astepte la o inflatie ridicata, pe o perioada indelungata, a precizat seful Fed. Astfel de asteptari ar influenta stabilirea salariilor si a preturilor, ceea ce intr-adevar ar duce la o crestere a inflatiei pe termen lung.
Vezi declaratia integrala a lui Ben Bernanke in fata Senatului SUA:

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Ponderea covarsitoare in crestere o reprezinta pretul la alimente si petrol (+9,2%) in timp ce fara aceste 2 componente, inflatia americana a fost doar de 2% in ritm anual, la fel ca in UE-zona euro!
Spre deosebire de Spania sau Portugalia, aflate in recesiune in zona euro, USA are crestere economica pe luna iunie de 1,6% in ritm anual (in timp ce Franta spera la 1,8%, iar Germania spera la 2%).
Somajul american va ajunge la sfarsitul lui 2008, in ritmul actual (-30.000 locuri de munca/luna) la 5,7% din populatia activa (in special necalificati), o cifra mult sub media UE (de 7,2%).
Unele mari state europene (Germania, Franta, Italia) chiar spera sa atinga asemenea performante :)))
E o criza financiara, venita din sectorul re-asigurarilor (sub-prime), datorita neverificarii suficiente a dosarelor de creditare, astfel ca unele familii s-au indatorat prea mult, companii mici de asigurari n-au mai avut lichidati, bancile n-au putut interveni suficient, banciel centrale au injectat sute de miliarde, insa panica a fost suficient de mare pt. ca toata lumea sa inceapa sa fie neincrezator: mai putine credite, mai putine cumparari de case, mai putine investitii.
Se adauga criza energetica, simultan, care scumpeste brusc o multime de produse din "cosul de consum".
Societatile dezvoltate se vor adapta rapid, au mecanisme solide si milioane de oameni inteligenti si rpegatiti, insa va fi un dezastru pt. retarzii din Africa, tarile arabe, Asia sau America latina, care fara sustinere din afara n-au nici o sansa !