Stabilizarea pietei financiare este prioritatea numarul 1 a Federal Reserve (FED), in conditiile unei piete imobiliare slabite, a unor conditii de creditare mai dure si a cresterii pretului la petrol care ameninta economia, a declarat marti presedintele FED, Ben Bernanke. Potrivit Bloomberg, Bernanke nu le-a putut preciza exact senatorilor ce se va intampla cu rata dobanzii de referinta si a avertizat ca exista riscul ca inflatia sa creasca. Totusi, Bernanke a prognozat crestere economica pentru anul 2008, dar mult sub potentialul economiei americane.

"Decidentii politicii monetare trebuie sa analizeze cu atentie orice informatie despre prognoza atat pentru inflatie, cat si pentru cresterea economica", a spus Bernanke, in discursul sau bianual din fata Senatului american. El a adaugat ca preturile mari la energie, accesul redus la credite si recesiunea de pe piata imobiliara pun in pericol cresterea economica. In acelasi timp, riscurile privind o rata mai mare a inflatiei decat cea previzionata "s-au intensificat in ultima vreme".

In raportul semestrial privind politica monetara si prezentat Congresului, Rezerva federala a prognozat o crestere economica intre 1-1,6% pentru 2008, in timp ce previziunile din luna aprilie erau de 0,3-1,2%. In ceea ce priveste inflatia, in conditiile unor costuri la energie tot mai ridicate, banca centrala a Statelor Unite a prognozat o inflatie de 3,8-4,2%, fata de prognoza initiala de 3,1-3,4%.

Bernanke a mai spus ca eforturile Rezervei Federale - reducerea ratei dobanzii de referinta si o serie de facilitati privind imprumuturile - au avut efecte pozitive, dar economia inca se confrunta cu "numeroase dificultati". "Pietele financiare si institutiile raman sub o presiune considerabila si din cauza prognozei in ceea ce priveste economia care ramane incerta", a spus Bernanke. "Obiectivul prioritar al Rezervei Federale continua sa fie sprijinirea pietelor financiare sa revina la o functionare mai normala", a mai spus presedintele Fed.

In general, o crestere economica sanatoasa depinde de pietele financiare care functioneaza bine, a opinat Ben Bernanke in fata senatorilor americani, la doar doua zile dupa ce Fed si Trezoreria Americana au salvat companiile iggant de refinantare ipotecara Fannie Mac si Freddie Mae.

Responsabilitatea cruciala a guvernatorilor bancii centrale este de a impiedica publicul sa se astepte la o inflatie ridicata, pe o perioada indelungata, a precizat seful Fed. Astfel de asteptari ar influenta stabilirea salariilor si a preturilor, ceea ce intr-adevar ar duce la o crestere a inflatiei pe termen lung.

Vezi declaratia integrala a lui Ben Bernanke in fata Senatului SUA: