Economia Chinei isi continua cresterea, dar intr-un ritm usor redus
Produsul Intern Brut al celei de-a patra economii mondiale a crescut cu 10,1% in trimestrul doi al acestui an, dupa ce in primul trimestru a avansat cu 10,6%.
In 2007, China a inregistrat, pentru al cincilea an consecutiv, o crestere economica de doua cifre, atingand nivelul record al ultimilor trei ani - 11,9%.
"Aceasta usoara reducere a ritmului corespunde previziunilor noastre", a declarat joi purtatorul de cuvant al Biroului national de statistica al Chinei, Li Xiaochao.
De mai multi ani, guvernul incearca sa evite o supraincalzire a economiei, fixand, pentru acest an, un obiectiv relativ modest - 8%.
"Exista anumite probleme, printre care presiunea asupra preturilor, situatia internationala dificila si incertitudinile privind dezvoltarea economiei mondiale", a spus Li.
Inflatia variaza si ea in jurul cifrei de 8%: indicele preturilor de consum a crescut cu 7,9% in perioada ianuarie - iunie, in conditiile in care Guvernul si-a fixat un obiectiv anual al ratei inflatiei de 4,8%.
Goldman Sachs a revizuit in jos perspectivele de crestere a PIB-ului Chinei, la 10,1% pentru 2008 si 9,5% pentru 2009. Acesta ar putea fi primul an, incepand cu 2002, in care economia Chinei ar inregistra o crestere economica de o singura cifra.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Foarte prost e gestionata si problema inflatiei, practic e dubla fata de ce si-a propus guvernul comunist si asta in conditiile in care Pekin-ul are un sistem ultracentralizat si poate dicta cursul yuan-ului (care nu e lasat liber la convertire, de teama unei supra-evaluari care ar lovi exporturile, fara de care China ajunge in situatie dificila).
Romania, desi are o moneda complet expusa, gestioneaza mai bine inflatia si mai ales are un ritm de crestere de peste 8% !
PIB-ul pe locuitor al romanilor e de 4 ori mai mare ca al chinezilor, insa volumul PIB e imens pt. ca sunt 1,4 miliarde chinezi:)))