Economia Chinei isi continua cresterea, dar intr-un ritm usor redus, pe fondul turbulentelor internationale si al unei inflatii ingrijoratoare, noteaza AFP.

Produsul Intern Brut al celei de-a patra economii mondiale a crescut cu 10,1% in trimestrul doi al acestui an, dupa ce in primul trimestru a avansat cu 10,6%.

In 2007, China a inregistrat, pentru al cincilea an consecutiv, o crestere economica de doua cifre, atingand nivelul record al ultimilor trei ani - 11,9%.

"Aceasta usoara reducere a ritmului corespunde previziunilor noastre", a declarat joi purtatorul de cuvant al Biroului national de statistica al Chinei, Li Xiaochao.

De mai multi ani, guvernul incearca sa evite o supraincalzire a economiei, fixand, pentru acest an, un obiectiv relativ modest - 8%.

"Exista anumite probleme, printre care presiunea asupra preturilor, situatia internationala dificila si incertitudinile privind dezvoltarea economiei mondiale", a spus Li.

Inflatia variaza si ea in jurul cifrei de 8%: indicele preturilor de consum a crescut cu 7,9% in perioada ianuarie - iunie, in conditiile in care Guvernul si-a fixat un obiectiv anual al ratei inflatiei de 4,8%.

Goldman Sachs a revizuit in jos perspectivele de crestere a PIB-ului Chinei, la 10,1% pentru 2008 si 9,5% pentru 2009. Acesta ar putea fi primul an, incepand cu 2002, in care economia Chinei ar inregistra o crestere economica de o singura cifra.