Gigantul financiar Merrill Lynch & Co a anuntat vineri pierderi de aproape cinci miliarde de dolari pentru al doilea trimestru din acest an, lucru care a dus la o depreciere a actiunilor sale la bursa, informeaza Bloomberg.

Actiunile Merrill Lynch, care este a treia firma de investitii financiare din Statele Unite, au scazut cu aproape 4% pe Bursa din New York, dupa ce firma a anuntat pierderi nete de 4.65 de miliarde de dolari, respectiv de 4.97 de dolari/actiune. In primul trimestru din 2008, Merrill Lynch a inregistrat pierderi de 1.96 de miliarde de dolari, in timp ce principalii sai rivali, Goldman Sachs Group Inc. si Morgan Stanley, au reusit sa ramana pe profit. Firma inregistrase un castig de 2.14 miliarde de dolari in cel de-al doilea trimestru din 2007, inainte de inceputul crizei creditelor.

Actiunile Merrill au scazut vineri cu 1,37 dolari, sau 4,5 la suta, pana la valoarea de 29,36 de dolari la Buirsa din New York. La sfarsitul lui 2007, o actiune Merrill valora 52.97 de dolari.

"In mod cert dimensiunea pierderii a fost o surpriza,'' a afirmat Jeff Harte, un analist la Sandler O'Neill & Partners din Chicago, adaugand ca "pierderea ii face pe oameni sa se intrebe cand se va opri caderea si daca Merrill Lynch are suficient capital pentru a face fata furtunii.''

Firma a disponibilizat deja, in prima jumatate a acestui an, peste 4.200 de angajati si isi vinde o parte dintre active pentru a-si alimenta capitalul. Merrill a vandut deja, pentru 4.43 miliarde de dolari, partea detinuta la Bloomberg LP si se pregateste sa faca acelasi lucru cu partea ce o controleaza la Financial Data Services, un fond mutual, evaluat la 3.5 miliarde de dolari.

Cifrele negative anuntate de Merrill Lynch au venit la scurta vreme dupa ce Citigroup, cea mai mare banca din SUA, a afisat, pierderi sub asteptarile analistilor in trimestrul al doilea, in pofida deprecierilor de active de 11,7 miliarde dolari si a pierderilor din credite din cauza deteriorarii pietelor de capital si a incetinirii cresterii economice. Pierderile nete din trimestrul al doilea s-au cifrat la 2,5 miliarde de dolari, respectiv 54 centi pe actiune. De asemenea, profitul bancii JPMorgan Chase s-a redus la jumatate in cel de-al doilea trimestru al acestui an, ca urmare a deprecierilor unor active ale diviziei de investitii cu 1,1 miliarde de dolari. Cu toate acestea, rezultatele celei de-a treia mare banca din Statele Unite s-au plasat peste asteptarile analistilor, iar titlurile companiei s-au apreciat cu aproape 4%.