Bancile europene vor inregistra pierderi de 120 de miliarde de euro in urmatorii trei ani, acestea provenind din sectorul creditelor de consum si ipotecare, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Oliver Wyman si grupul de administrare a creditelor Intrum Justitia, citat de The Guardian. Pierderile vor afecta in special pietele din Marea Britanie, Spania si Irlanda.

Pierderile bancilor europene vor ajunge la 34,7 miliarde de euro in acest an si 42,5 miliarde de euro anul viitor, se arata in raport.

"Bancile sufera deja de pe urma cresterii costurilor pentru finantare si a lipsei lichiditatilor, insa, avand in vedere scaderea preturilor la locuinte pe unele piete, deteriorarea mediului macroeconomic si cresterea inflatiei, ne asteptam ca pierderile provenite din credite sa creasca rapid", a declarat Matthew Sebag-Montefiore, partener la Oliver Wyman.

Marea Britanie, Spania si Irlanda vor fi afectate de efectele combinate ale unor factori precum acordarea agresiva de imprumuturi din partea bancilor si riscul ca mediul macroeconomic sa se inrautateasca.

Potrivit acestui studiu, pierderile din Marea Britanie s-ar putea ridica la 21 miliarde de euro in 2009, cu sase miliarde de euro mai mult decat in 2007, in vreme ce in cazul Spaniei si Irlandei pierderile ar fi cu 2,1 miliarde de euro, respectiv 400 milioane de euro mai mari decat in 2007.