Tinerii romani sunt printre cei mai optimisti din regiunea Europei Centrale si de Est in privinta viitorului lor si a situatiei economice a tarii in care locuiesc, se arata intr-un studiu realizat de Bank Austria, membra a grupului Unicredit. Tinerii din Polonia se afla pe prima pozitie in acest top, cu un indice de 68 puncte, fiind urmati, la egalitate, de kazahi si romani, cu 66 de puncte.

"In afara catorva exceptii, tinerii din toate tarile ECE care au participat la studiu au o perspectiva pozitiva asupra viitorului. Cu un indice de 68, tineretul polonez se afla in fruntea tuturor celorlalte tari, urmat indeaproape de kazahi si romani care, cu un indice de 66, sunt convinsi ca atat tara lor, cat si situatia lor personala vor evolua destul de bine", a declarat Ralph Muller, membru al Consiliului de Conducere al Bank Austria.

Tinerii din Europa Centrala si de Est (ECE) au o perspectiva pozitiva asupra viitorului si dau dovada de un nivel ridicat de flexibilitate in ceea ce priveste propria cariera si gradul de mobilitate in acest sens, se arata in studiu. Acestia apreciaza oportunitatile oferite de o tot mai intensa internationalizare si isi doresc sa lucreze in strainatate pentru a perioada limitata de timp. Astfel, 23% dintre tinerii solvaci, 20% dintre romani si 19% dintre tinerii din Bosnia Hertegovina si Serbia se vad lucrand in strainatate peste trei ani.

In ceea ce priveste asteptarile tinerilor legate de evolutia situatiei lor la nivel personal, studiul indica faptul ca tinerii se asteapta ca situatia lor sa evolueze foarte bine, in special in Kazahstan (71 puncte), Romania, Polonia (cate 69 puncte) si in Serbia (66). La nivelul populatiei totale, estimarile privind situatia personala sunt mult mai conservatoare - in Kazahstan (63 puncte), in Polonia (57), in Serbia (59) si in Romania (54). Diferenta este chiar mai vizibila in Ucraina, unde tinerii cred intr-un viitor promitator (60 puncte), in timp ce populatia tarii nu vede perspective reale (46 puncte).

Tinerii isi aleg viitorii angajatori cu foarte mare atentie. In special in Slovenia (48%), Rusia (46%) si in Bulgaria (43%) preferintele se indreapta mai degraba catre angajatori locali, in detrimentul corporatiilor internationale. In Polonia si Slovacia insa, interesul pentru companiile internationale este foarte ridicat. Aproximativ 39% dintre tinerii polonezi doresc sa isi inceapa cariera intr-o subsidiara a unei companii internationale si doar 13% intr-o companie locala.

Totodata, liber profesionismul este privit drept o foarte buna alternativa pentru angajare. Astfel, in special in Turcia, 38% dintre tinerii intervievati se vad in postura de liber profesionisti, sentiment observat si in Serbia (25%) si Ungaria (22%).

Raspunsurile indica o tendinta pozitiva si in ceea ce priveste dezvoltarea economica. "In special in Polonia, Serbia, Rusia, Bosnia-Hertegovina si Bulgaria, dar si in Kazahstan, tanara generatie considera ca tara lor cunoaste o dezvoltare economica extrem de buna,” a precizat Martin Mayr, economist sef adjunct al departamentului de cercetare de piata de la Bank Austria.

In Turcia, viziunea este in mod clar mai sumbra. Cauzele acestei atitudini, pe langa mediul politic tensionat si instabil, sunt inflatia puternica, fluctuatiile mari ale preturilor si ratele ridicate ale dobanzilor. O atitudine la fel de pesimista intalnim si in Ungaria, unde se resimte din plin situatia economica extrem de grea, dupa implementarea schimbarilor fiscale necesare.

Studiul comandat de Bank Austria a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de 15.000 de persoane din cincisprezece tari, fiind realizat de institute de cercetare precum GfK Group, RmPlus, TNS si PENTOR2.