Prima faza din planul de salvare a gigantilor pietei ipotecare americane, Fannie Mae si Freddie Mac, propus de guvernul SUA, ar putea costa 25 de miliarde de dolari, a anuntat marti Congressional Budget Office (CBO), citat de International Herald Tribune.

CBO a mai anuntat ca sunt 50% sanse sa nu fie nevoie de o salvare pana la finele 2009 si ca, astfel, Trezoreria nu va fi nevoita sa intervina. Oficialii americani au recunoscut insa si existenta unui scenariu mult mai sumbru: 5% sanse ca pierderile gigantilor pietei ipotecare sa coste guvernul SUA peste 100 de milarde de dolari.

Surse oficiale, citate de IHT, spun ca cele 25 de miliarde de dolari nu vor duce la mariri de taxe, ci vor fi considerate "cheltuieli de urgenta" si vor fi adaugate datoriei guvernamentale a SUA.

Jim DeMint, senator republican, a declarat ca are dubii asupra sumei estimate si ca "toata lumea stie ca e o suma "la ghici".

Raportul CBO a fost dat publicitatii cu cateva zile inainte ca planul de salvare a Fannie Mae si Freddie Mac, propus de Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, sa fie dezbatut de Camera Reprezentantilor din cadrul Congresului Statelor Unite.