Studiu

Romania: cea mai scazuta impozitare din UE, dar si cele mai mici incasari la buget

de Diana Zaharia     HotNews.ro
Joi, 24 iulie 2008, 16:18 Economie | Finanţe & Bănci


Romania are cel mai scazut nivel de taxare din Uniunea Europeana, potrivit raportului Directoratului pentru Taxe si Uniune Vamala, "Taxation trends in EU 2008". Romania impoziteaza cel mai putin veniturile persoanelor fizice si aplica unul dintre cele mai scazute impozite pe profiturile companiilor. In consecinta, veniturile bugetare ale Romaniei sunt cele mai reduse din Uniune, iar taxele pe consum - taxa pe valoarea adaugata, in special - reprezinta principalele surse ale bugetului, noteaza acelasi raport.

 • Romania, cu 16%, are cel mai mic impozit pe veniturile persoanelor fizice, la polul opus aflandu-se Danemarca, cu 59%
 • Tendinta generala in UE este de a taxa mai putin profitul companiilor: sapte state au taiat impozitul pe profit in 2008
 • UE opteaza pentru impozite mai mici pe profit, dar mai mari pe consum
 • Romania: cele mai scazute venituri bugetare. TVA este principala sursa a bugetului

Cota unica de 16%, introdusa in urma cu doi ani si jumatate, care a inlocuit impozitul pe profit de 25% si impozitul progresiv in patru trepte pe veniturile persoanelor fizice, a plasat Romania printre statele membre cu cea redusa povara fiscala din UE.

Romania are cel mai mic impozit pe veniturile persoanelor fizice, la polul opus aflandu-se Danemarca, cu 59%

Potrivit raportului, in 2008, impozitul pe veniturile personale platit in Romania este cel mai mic din Uniune, in timp ce in Danemarca ajunge la 59%. Doar sase state membre impun veniturile cu rate mai mici de 30%: Slovacia (19%), Estonia (22%), Bulgaria (24%), Letonia (25%) si Lituania (27%). Media la nivelul Uniunii este de 38,68%, iar raportul constata ca exista o tendinta a noilor state membre de a impozita mai putin veniturile.

La polul opus, cele mai ridicate niveluri de taxare se afla in cinci tari nordice, care aplica impozite care depasesc 50%: Danemarca, Suedia, Olanda, Finlanda si Belgia.

Daca in ceea ce priveste taxarea veniturilor personale diferentele dintre statele membre variaza semnificativ, in ceea ce priveste taxarea profiturilor companiilor scala este mai restransa, fiind cuprinsa intre 10% in Bulgaria si Cipru si 35% in Malta. Romania are unul dintre cele mai mici impozite pe profit, a patra cota, dupa Bulgaria, Cipru, Irlanda (12,5%), Lituania si Letonia (15%).

Tendinta generala in UE este de a taxa mai putin profitul: sapte state au taiat impozitul pe profit in 2008

De la mijlocul anilor '90, impozitele pe profitul companiilor au fost taiate drastic in intreaga Uniune, remarca raportul, iar tendinta se mentine, avand in vedere ca, in 2008, sapte state au diminuat impozitele. Cea mai substantiala reducere a fost facuta de Germania, de 8,9%, pana la 29,8%. Pe de alta parte, raportul precizeaza ca nicio tara din UE nu a luat masuri de crestere a impozitului pe profit.

Media europeana a impozitului pe profit este 23,59%, iar cele mai inalte cote sunt impuse in Malta (35%), Franta (34,4%) si Belgia (33,99%).

Impozitele mai mici pe profit, dar mai mari pe consum

Tendinta generala de scadere a taxelor directe, indeosebi a impozitului pe profit, este echilibrata printr-o tendinta de majorare a taxelor indirecte. Raportul observa ca, incepand din 2001, doar opt state nu au marit taxele indirecte, iar tendinta europeana este de a aseza povara fiscala pe taxarea indirecta.

Majorarea taxelor pe consum - preponderent TVA si accize - nu a avut, insa, ca efect si o crestere a incasarilor bugetare, ci mai degraba o modificare a ponderii acestora in total venituri. De altfel, raportul arata ca veniturile difera de la un stat la altul si in functie de obiceiurile de consum, dand ca exemplu incasarile Bulgariei din accizele pe tutun si alcool care sunt de cinci ori mai mari decat ale Olandei.

Romania: cele mai scazute venituri bugetare. TVA este principala sursa a bugetului

Romania inregistra o pondere a veniturilor bugetare in PIB de 28,6% in 2006, cu 8,5% sub media UE 27, iar nivelul de impozitare este cel mai scazut din UE, in 2008, potrivit raportului.

In ceea ce priveste structura veniturilor, raportul arata ca Romania se bazeaza, in principal, pe veniturile din taxe indirecte, fiind pe locul patru in Uniune dupa Bulgaria, Cipru si Malta. Taxele indirecte reprezentau 44,5% din totalul veniturilor, in 2006, in timp ce media UE 27 era de 38,9% in 2006. Contributiile sociale insemnau 34,2 %, iar taxele directe numai 21,4%. Datorita acestei structuri, colectarile din TVA au fost pe locul doi ca pondere din UE in 2006, fiind de 28,6%.

Raportul, care evalueaza tendintele conform datelor privind veniturile raportate pana in 2006, constata ca ponderea veniturilor bugetare ale Romaniei in PIB a ramas constanta incepand din 2001.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3531 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Ciudat (Joi, 24 iulie 2008, 17:23)

  666 [utilizator]

  Cei 16% înseamnă un impozit după impozitul cu 1%(şomaj) + 6,5% (sănătate) + 9,5% (CASS) = 17%.
  17% + 16% = 33% dintr-un venit, oricum de tot rahatul.

  OK.
  Întrebarea mea: dacă danezilor li se ia 59% "numai impozit", presupunând că lor nu le plătesc extratereştrii asigurările medicale, sociale, de şomaj etc., vreţi să spuneţi că ei mai ajung acasă cu numai 10% din salariu???
  • +5 (5 voturi)    
   Impozite (Joi, 24 iulie 2008, 18:12)

   Cristian [anonim] i-a raspuns lui 666

   D-na Diana Zaharia va rugam respectuos sa confirmati ca in cazul salariatilor romani si danezi de exemplu se iau in calcul toate contributiile. Daca de exemplu la danezi sau olandezi sau belgieni din cei 59% sau cat e impozitul se platesc si darile pe care le platesc separat romanii (CAS, CASS, somaj) atunc comparati mere cu pere. Pot sa va spun sigur ca un belgian plateste undeva intre 50 - 60% din brut, restul duce acasa, deci procentele care se vehiculeaza aici mai mult ca sigur includ toate impunerile si impozitele! Stire de 2 lei care mai mult manipuleaza, probabil e impusa de vozganian sa nu nu mai plangem ca romania e superimpozitata!
   • +3 (3 voturi)    
    Adevarat (Joi, 24 iulie 2008, 20:10)

    Sorin Blaj [anonim] i-a raspuns lui Cristian

    Fiscalitatea maxima a veniturilor pesoanelor fizice este in Romania de 29,02%, de la 1 iulie 2008. Aici intrand si cele trei contributii sociale obligatorii: CAS - 9,5%, CASS - 5,5% si CS - 0,5%. Fiscalitatea minima este de 15,5%, in situatia in care contribuabilul nu are baza impozabila pentru impozitul pe venit (cota unica de 16%).

    In ce priveste Danemarca, in fiscalitatea maxima de 59% sunt incluse si contributiile sociale de 16% (8% pentru CAS si tot 8% pentru CASS).

    Pentru a nu exista niciun dubiu: CAS - contributia de asigurari sociale, CASS - contributia de asigurari sociale de sanatate).

    Doamna sau domnisoara care a scris articolul nu are nicio treaba cu fiscalitatea. Mai bine s-ar pune la punct sau s-ar reprofila.
    • +3 (3 voturi)    
     DAR (Joi, 24 iulie 2008, 21:32)

     adrian [anonim] i-a raspuns lui Sorin Blaj

     veniturilor pesoanelor fizice este in Romania de 29,02% din brut...
     DAR:
     angajatorul mai plateste
     1% somaj
     5.5% sanatate
     19.5% CAS
     0.25% comision cartea de munca
     0.7760% - fond CAAM
     0.85% contributii concedii
     0.25% fond de garantare creante
     ----------
     angajatorul mai plateste inca 28.126% din brut
     EFECTIV: angajatorul scoate 128.126% din brut
     angajatul primeste 70.92 %
     ---- sau angajatul primeste 55% din cat plateste angajatorul..


     WOW: 45% se duc..... si apoi mai vin si cei 19% TVA din orice cumperi... ???

     REAL: statul baga mana de ia 65.17% din ce produci tu (sau cat plateste cineva pentru tine)
     • +3 (3 voturi)    
      ca uitam (Joi, 24 iulie 2008, 21:57)

      Adrian [anonim] i-a raspuns lui adrian

      sa nu uitam de sutele de taxe...

      taxa televizor,radio, accize pentru curent electric, carburanti.....

      deci ma scutiti cu "cea mai scazuta impozitare din UE"....
      danemarca cu 59%... romania cu..... 65.17%+
    • +1 (1 vot)    
     contributii (Vineri, 25 iulie 2008, 10:37)

     diana [anonim] i-a raspuns lui Sorin Blaj

     In articol se face referire strict la impozitul pe venitul persoanelor fizice, fara a fi incluse contributiile sociale. Intr-adevar, sistemele de impozitare nu sunt identice in cele 27 de state, dar comparatia apartine raportului citat, si nu autorului. Datele au fost preluate din raport.

     http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/gen_info/economic_analysis/tax_structures/Structures2008_main_results.pdf
     • -2 (2 voturi)    
      Diana (Vineri, 25 iulie 2008, 11:14)

      Sorin Blaj [anonim] i-a raspuns lui diana

      Daca un studiu spune prostii nu trebuie sa le si luam de bune, asa cum ai facut dumneata. Pentru ca inducem oamenii in eroare si unii chiar o sa creada ca avem cea mai redusa fiscalitate a veniturilor persoanelor fizice din Europa. Cand lucrurile clar nu stau asa, iar cel care a facut studiul este de o prostie rara sau este rau intentionat. Nu m-ar mira ca in baza acestui asa zis studiu, Romania sa fie trasa iar de urechi pentru cota unica.

      Ti-am dat deja un exemplu cu Danemarca, unde in acel procent maxim de 59% sunt incluse si contributiile sociale platite de angajat.

      Asa ca idee, Bulgaria ai studiat-o? Sa vezi acolo fiscalitate redusa.

      Spunea cineva de contributiile angajatorului. Are dreptate, dar doar partial. Pot sa faca obiectul unui alt studiu, dar aici discutam de ceea ce plateste angajatul.
      • 0 (0 voturi)    
       fiscalitate (Sâmbătă, 26 iulie 2008, 11:53)

       io [anonim] i-a raspuns lui Sorin Blaj

       Separatia cat plateste angajatUL vs. cat plateste angajatORUL este o alta eroare logica. Unica diferenta care poate exista intre acestea este de nuanta, nu substanta. Pana la urma firma plateste o suma de bani - X, iar la angajat ajung Y = X-toate contributiile. Angajatorului cum e si logic o sa-i pese de X, iar angajatului de Y...
     • 0 (0 voturi)    
      paradoxal (Vineri, 25 iulie 2008, 13:08)

      Alex [anonim] i-a raspuns lui diana

      ...este ciudat cum desi taxarea este cea mai redusa la noi, cele mai mari averi se fac din afaceri cu banii statului.

      ...eu zic ca articolul are rol de praf in ochi, poate fiindca este an electoral, sau poate doar de amorul artei.

      ...e ca si cand faci o prajitura si in loc sa pui cantitatea necesara de zahar (eg. 500 grame), pui in loc o lingurita de miere de albine si spui ca e mai buna caci e cu miere...
   • -1 (1 vot)    
    olanda (Joi, 24 iulie 2008, 23:58)

    io [anonim] i-a raspuns lui Cristian

    Nu stiu la danezi, dar in Olanda, unde stau si muncesc, se platesc si asigurarile de sanatate *obligatorii*, de ordinul a sute de euro (sa spun intre 100 si 300, depinzand de asigurare, pt ca sistemul e destul de complicat), asta pe langa si *dupa* impozitul pe venit.
    Deci da, taxarea e *incomparabil* mai mare decat in Romania. Pe un salariu mediu-bun, asta inseamna ca din 2100 de euro sa spunem, dupa taxe si asigurari, ramai cu vreo 1400. Ca idee, la preturile de aici, din 1400 nu prea pui de-o parte mare lucru, deci un salariu *bun* e pe la 3-4000 de euro.
    La salarii mai mari, platesti si mai mult, fiind impozit progresiv, incat nici nu mai merita sa muncesti prea mult la un moment dat.
    Chiar daca ar fi incluzand tot in Danemarca acei 59%, oricum sunt incomparabil mai mult decat in Romania, dupa ce aduni si CAS si ce vreti voi.
  • +4 (4 voturi)    
   calcul gresit (Joi, 24 iulie 2008, 21:22)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui 666

   Ca sa fie clar :

   0.5 %(somaj)
   5.5 % (sanatate)
   9.5 % (asigurarile sociale) = 15.5 % (din brut)
   +16% (impozit) din ce ramane = 16 * 84.5 /100 = 13.52 (din brut)
   ---------
   ce plateste salariatul = 15.5% + 13.52% = 29.02 % din brut
   --------
 • +1 (7 voturi)    
  Mariti impozitele boilor care muncesc (Joi, 24 iulie 2008, 17:29)

  othello [anonim]

  Pai da! Trebuiesc marite salariile la Primarii, la Judecatori, la ministri. Trebuie sa li se ofere case angajatilor statului (primarie, politie, armata). Propun impozite duble pt cei care produc ceva in tara asta. Companiile sa fie taxate cu impozite de 90% pe profit. Toate pentru merituosii angajati de la STAT.
 • -1 (1 vot)    
  prioritara e impozitarea imobilarelor (Joi, 24 iulie 2008, 20:21)

  ac [anonim]

  O impozitare anuala de 0.5 % din valoarea de piata a proprietatilor ar fi benefica. Banii rezultati ar trebui sa intre in bugetul administratiei locale si sa fie folositi pt servicii si infrastructura. Un alt efect pozitiv ar fi ca ar aduce pe pamant si preturile imobiliarelor. Si ar reintroduce in circuitul economic cladiri si locuinte care stau goale pentru ca oricum nu costa nimic sa le tii asa. Masura aceasta ar fi trebuit luata cu mult timp inainte, dar cine sa isi asume vreo raspundere pentru masuri necesare dar nepopulare ?
  • 0 (0 voturi)    
   iresponsabilitate fiscala... (Duminică, 27 iulie 2008, 19:44)

   ac [anonim] i-a raspuns lui ac

   ...sau iresponsabilitate pur si simplu. Datorita lipsei unui impozit semnificativ pe proprietati, s-a ajuns la crearea unui balon imobiliar. Si cand acesta se va sparge sau dezumfla, consecintele vor fi foarte dureroase. Uitati-va ce se intampla in SUA. Proprietari care se sinucid inainte sa le ia banca casa. E foarte grav.
   Iar la noi cu inconstienta, autoritatile, cu exceptia bnr, se fac ca ploua. Exact cum au facut si pe vremea caritasului din Cluj. Sa continue jocul, sa luam de sapte ori.
 • +3 (3 voturi)    
  Mai documentati-va si voi inainte sa scrieti (Joi, 24 iulie 2008, 21:04)

  sorin [anonim]

  Sa nu uitam si de partea pe care o mai plateste angajatorul. Si asta pana la urma tot din munca noastra e. Doar ca e mascat sa nu para prea mult.
  • 0 (0 voturi)    
   da (Vineri, 25 iulie 2008, 0:02)

   me [anonim] i-a raspuns lui sorin

   Pai ce, si crezi ca in Danemarca nu exista si impozit pe salarii taxat angajatorului, pe langa impozitele pe venit si profit ? Eu sunt sigur ca exista. Dar intr-adevar, ar fi trebuit comparate si astea in studiu.
 • -1 (1 vot)    
  .... (Vineri, 25 iulie 2008, 0:02)

  Mda [utilizator]

  rromania mai are si: salarii mici, preturi mari
 • +1 (1 vot)    
  Romania: cea mai scazuta impozitare din UE, dar s (Vineri, 25 iulie 2008, 8:39)

  Fulga [anonim]

  Sa mai adaugam si faptul ca in Danemarca dobanda pentru un credit ipotecar se scade din impozitul pe venit. Si cred ca mai sunt si alte deduceri de acest gen....., eu de asta stiu.
 • 0 (0 voturi)    
  pt. mirco (Vineri, 25 iulie 2008, 15:05)

  emil [anonim]

  9,5% din venit care merge catre pensie nu este un impozit, practic sunt bani tai "pusi deoparte". mai puti acum , dar mai mult dupa ce pensia privata o sa aiba o pondere mai mare.
 • +1 (1 vot)    
  Moto-ci-clisme liberale ,marca Pacurar (Vineri, 25 iulie 2008, 16:25)

  miki [anonim]

  Bateti cimpii.Pai se spune clar 'venitul persoanelor fizice' deci nu discutam de angajati.Revenim,persoanele fizice platesc un impozit de 16%;celelalte dari,din cauza venitului mic,nu le mai plateste nimeni(pensie,somaj,CASS).Doar CASS sint fortati sa-l plateasca,fraieri(persoane fizice,liber profesionisti,pensionari,actionarii care iau dividende %din dividendele luate),ca asa a considerat onor bilbil Nicolaescu si ca urmare daca mi se mai ia % si din dividende cind sunt operat ma taie doi doftori,i-mi dau doua asistente si stau in doua paturi in doua saloane diferite.Nu stiati ,a-ti aflat acum!Sa fie clar,la angajat,darile sunt de la 25,58% la 28% din brut si darile angajatorului sunt de cca 28% la brut.Prin majorarea salarului minim brut de la 500 la 540 cistiga persoana 29 ron;cistiga onor statul pe total 55 ron de la angajat 11 ron si de la angajator 44 ron.Deci romanul cistiga praful de pe toba.VOTATI,VOTATI,VOTATI! A,NU UITATI PSD-PC-PL!
 • 0 (0 voturi)    
  asta este starea de fapt statistica (Sâmbătă, 26 iulie 2008, 18:29)

  Andreea [anonim]

  Cunosc raportul si comparatiile internationale in domeniul fiscalitatii se fac exact asa cum se prezinta in acest articol.
  Chestiunile metodologice pe care le invoca comentatorii au de -a face cu rata efectiva de impozitare si nu cu impozitul pe venit. Daca nu specificati asta va acuz de rea vointa si de lipsa de calificare minima in domeniu. Restul devine o discutie foarte utila, dar nu asta era scopul raportului european.
  Dar, dar, dar pentru autoare: veniturile bugetare sunt mult mai mari in PIB. in raport se discuta despre veniturile fiscale (care sunt doar o categorie de venituri bugetare). Atentie la traducere!
 • 0 (0 voturi)    
  comparare impozite (Luni, 6 iulie 2009, 0:38)

  important [anonim]

  D-na Zaharia cred ca ar trebui sa se documenteze mai bine inainte de a scrie un articol. In Danemarca si in alte state in cota de impunere sunt incluse si contributiile sociale. Deci sa nu comaparam mere cu dude.
 • 0 (0 voturi)    
  romanasii fac calcule (Joi, 15 octombrie 2009, 15:52)

  george [anonim]

  Cand vad cum se tot compara plavanul roman ba cu danezii,ba cu francezii,ba cu germanii - ma apuca durerea de cap.Calculul taxelor in Romania ar trebui sa plece de la premisa asta: cine sunt romanii in raport cu celelalte state ale Europei?ce au ei de oferit?pe ce se bazeaza economia noastra?ce profituri generam noi?Cand vom fi ca Danemarca,unul din statele cu cele mai mari venituri pe cap de locuitor din lume,atunci ne vom putea compara cu ei la modalitatea de calcul a taxelor.Dupa mine taxele cumulate aplicate societatilor comerciale de aici ar trebui sa fie extrem de mici,chiar 0 in primii ani-generand astfel investitii uriase in tara si excedent de cerere de forta de munca-vezi exemplul Chinei.Angajatorul nu ar trebui sa plateasca taxe pentru fiecare angajat,un salariu oferit cuiva inseamna o povara mai putin ptr stat si o sarcina in plus pentru firma.Insa macar faptul ca firma nu ar mai trebui sa plateasca si taxe pentru asta ar genera iarasi crestere de investitii in plavanie.Povara salariilor pe buget poate fi redusa imens fara a da oamenii afara - prin privatizarea invatamantului si a sanatatii, care cica ar fi gratuite in Romania - realitatea fiind ca de platit,tot platesti - la scoala si in spitale - cred ca mai mult decat ai plati daca ar fi privatizate si ti s-ar percepe o taxa.Ar putea ramane guvernamentala cate o singura scoala elementara pe oras -unde s-ar duce toata saracimea si unde nu ai vrea sa iti vezi copilul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by