- Romania, cu 16%, are cel mai mic impozit pe veniturile persoanelor fizice, la polul opus aflandu-se Danemarca, cu 59%
- Tendinta generala in UE este de a taxa mai putin profitul companiilor: sapte state au taiat impozitul pe profit in 2008
- UE opteaza pentru impozite mai mici pe profit, dar mai mari pe consum
- Romania: cele mai scazute venituri bugetare. TVA este principala sursa a bugetului
Cota unica de 16%, introdusa in urma cu doi ani si jumatate, care a inlocuit impozitul pe profit de 25% si impozitul progresiv in patru trepte pe veniturile persoanelor fizice, a plasat Romania printre statele membre cu cea redusa povara fiscala din UE.
Romania are cel mai mic impozit pe veniturile persoanelor fizice, la polul opus aflandu-se Danemarca, cu 59%
Potrivit raportului, in 2008, impozitul pe veniturile personale platit in Romania este cel mai mic din Uniune, in timp ce in Danemarca ajunge la 59%. Doar sase state membre impun veniturile cu rate mai mici de 30%: Slovacia (19%), Estonia (22%), Bulgaria (24%), Letonia (25%) si Lituania (27%). Media la nivelul Uniunii este de 38,68%, iar raportul constata ca exista o tendinta a noilor state membre de a impozita mai putin veniturile.
La polul opus, cele mai ridicate niveluri de taxare se afla in cinci tari nordice, care aplica impozite care depasesc 50%: Danemarca, Suedia, Olanda, Finlanda si Belgia.
Daca in ceea ce priveste taxarea veniturilor personale diferentele dintre statele membre variaza semnificativ, in ceea ce priveste taxarea profiturilor companiilor scala este mai restransa, fiind cuprinsa intre 10% in Bulgaria si Cipru si 35% in Malta. Romania are unul dintre cele mai mici impozite pe profit, a patra cota, dupa Bulgaria, Cipru, Irlanda (12,5%), Lituania si Letonia (15%).
Tendinta generala in UE este de a taxa mai putin profitul: sapte state au taiat impozitul pe profit in 2008
De la mijlocul anilor '90, impozitele pe profitul companiilor au fost taiate drastic in intreaga Uniune, remarca raportul, iar tendinta se mentine, avand in vedere ca, in 2008, sapte state au diminuat impozitele. Cea mai substantiala reducere a fost facuta de Germania, de 8,9%, pana la 29,8%. Pe de alta parte, raportul precizeaza ca nicio tara din UE nu a luat masuri de crestere a impozitului pe profit.
Media europeana a impozitului pe profit este 23,59%, iar cele mai inalte cote sunt impuse in Malta (35%), Franta (34,4%) si Belgia (33,99%).
Impozitele mai mici pe profit, dar mai mari pe consum
Tendinta generala de scadere a taxelor directe, indeosebi a impozitului pe profit, este echilibrata printr-o tendinta de majorare a taxelor indirecte. Raportul observa ca, incepand din 2001, doar opt state nu au marit taxele indirecte, iar tendinta europeana este de a aseza povara fiscala pe taxarea indirecta.
Majorarea taxelor pe consum - preponderent TVA si accize - nu a avut, insa, ca efect si o crestere a incasarilor bugetare, ci mai degraba o modificare a ponderii acestora in total venituri. De altfel, raportul arata ca veniturile difera de la un stat la altul si in functie de obiceiurile de consum, dand ca exemplu incasarile Bulgariei din accizele pe tutun si alcool care sunt de cinci ori mai mari decat ale Olandei.
Romania: cele mai scazute venituri bugetare. TVA este principala sursa a bugetului
Romania inregistra o pondere a veniturilor bugetare in PIB de 28,6% in 2006, cu 8,5% sub media UE 27, iar nivelul de impozitare este cel mai scazut din UE, in 2008, potrivit raportului.
In ceea ce priveste structura veniturilor, raportul arata ca Romania se bazeaza, in principal, pe veniturile din taxe indirecte, fiind pe locul patru in Uniune dupa Bulgaria, Cipru si Malta. Taxele indirecte reprezentau 44,5% din totalul veniturilor, in 2006, in timp ce media UE 27 era de 38,9% in 2006. Contributiile sociale insemnau 34,2 %, iar taxele directe numai 21,4%. Datorita acestei structuri, colectarile din TVA au fost pe locul doi ca pondere din UE in 2006, fiind de 28,6%.
Raportul, care evalueaza tendintele conform datelor privind veniturile raportate pana in 2006, constata ca ponderea veniturilor bugetare ale Romaniei in PIB a ramas constanta incepand din 2001.
17% + 16% = 33% dintr-un venit, oricum de tot rahatul.
OK.
Întrebarea mea: dacă danezilor li se ia 59% "numai impozit", presupunând că lor nu le plătesc extratereştrii asigurările medicale, sociale, de şomaj etc., vreţi să spuneţi că ei mai ajung acasă cu numai 10% din salariu???
In ce priveste Danemarca, in fiscalitatea maxima de 59% sunt incluse si contributiile sociale de 16% (8% pentru CAS si tot 8% pentru CASS).
Pentru a nu exista niciun dubiu: CAS - contributia de asigurari sociale, CASS - contributia de asigurari sociale de sanatate).
Doamna sau domnisoara care a scris articolul nu are nicio treaba cu fiscalitatea. Mai bine s-ar pune la punct sau s-ar reprofila.
DAR:
angajatorul mai plateste
1% somaj
5.5% sanatate
19.5% CAS
0.25% comision cartea de munca
0.7760% - fond CAAM
0.85% contributii concedii
0.25% fond de garantare creante
----------
angajatorul mai plateste inca 28.126% din brut
EFECTIV: angajatorul scoate 128.126% din brut
angajatul primeste 70.92 %
---- sau angajatul primeste 55% din cat plateste angajatorul..
WOW: 45% se duc..... si apoi mai vin si cei 19% TVA din orice cumperi... ???
REAL: statul baga mana de ia 65.17% din ce produci tu (sau cat plateste cineva pentru tine)
taxa televizor,radio, accize pentru curent electric, carburanti.....
deci ma scutiti cu "cea mai scazuta impozitare din UE"....
danemarca cu 59%... romania cu..... 65.17%+
http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/gen_info/economic_analysis/tax_structures/Structures2008_main_results.pdf
Ti-am dat deja un exemplu cu Danemarca, unde in acel procent maxim de 59% sunt incluse si contributiile sociale platite de angajat.
Asa ca idee, Bulgaria ai studiat-o? Sa vezi acolo fiscalitate redusa.
Spunea cineva de contributiile angajatorului. Are dreptate, dar doar partial. Pot sa faca obiectul unui alt studiu, dar aici discutam de ceea ce plateste angajatul.
...eu zic ca articolul are rol de praf in ochi, poate fiindca este an electoral, sau poate doar de amorul artei.
...e ca si cand faci o prajitura si in loc sa pui cantitatea necesara de zahar (eg. 500 grame), pui in loc o lingurita de miere de albine si spui ca e mai buna caci e cu miere...
Deci da, taxarea e *incomparabil* mai mare decat in Romania. Pe un salariu mediu-bun, asta inseamna ca din 2100 de euro sa spunem, dupa taxe si asigurari, ramai cu vreo 1400. Ca idee, la preturile de aici, din 1400 nu prea pui de-o parte mare lucru, deci un salariu *bun* e pe la 3-4000 de euro.
La salarii mai mari, platesti si mai mult, fiind impozit progresiv, incat nici nu mai merita sa muncesti prea mult la un moment dat.
Chiar daca ar fi incluzand tot in Danemarca acei 59%, oricum sunt incomparabil mai mult decat in Romania, dupa ce aduni si CAS si ce vreti voi.
0.5 %(somaj)
5.5 % (sanatate)
9.5 % (asigurarile sociale) = 15.5 % (din brut)
+16% (impozit) din ce ramane = 16 * 84.5 /100 = 13.52 (din brut)
---------
ce plateste salariatul = 15.5% + 13.52% = 29.02 % din brut
--------
Iar la noi cu inconstienta, autoritatile, cu exceptia bnr, se fac ca ploua. Exact cum au facut si pe vremea caritasului din Cluj. Sa continue jocul, sa luam de sapte ori.
Chestiunile metodologice pe care le invoca comentatorii au de -a face cu rata efectiva de impozitare si nu cu impozitul pe venit. Daca nu specificati asta va acuz de rea vointa si de lipsa de calificare minima in domeniu. Restul devine o discutie foarte utila, dar nu asta era scopul raportului european.
Dar, dar, dar pentru autoare: veniturile bugetare sunt mult mai mari in PIB. in raport se discuta despre veniturile fiscale (care sunt doar o categorie de venituri bugetare). Atentie la traducere!