Romania are cel mai scazut nivel de taxare din Uniunea Europeana, potrivit raportului Directoratului pentru Taxe si Uniune Vamala, "Taxation trends in EU 2008". Romania impoziteaza cel mai putin veniturile persoanelor fizice si aplica unul dintre cele mai scazute impozite pe profiturile companiilor. In consecinta, veniturile bugetare ale Romaniei sunt cele mai reduse din Uniune, iar taxele pe consum - taxa pe valoarea adaugata, in special - reprezinta principalele surse ale bugetului, noteaza acelasi raport.

  • Romania, cu 16%, are cel mai mic impozit pe veniturile persoanelor fizice, la polul opus aflandu-se Danemarca, cu 59%
  • Tendinta generala in UE este de a taxa mai putin profitul companiilor: sapte state au taiat impozitul pe profit in 2008
  • UE opteaza pentru impozite mai mici pe profit, dar mai mari pe consum
  • Romania: cele mai scazute venituri bugetare. TVA este principala sursa a bugetului

Cota unica de 16%, introdusa in urma cu doi ani si jumatate, care a inlocuit impozitul pe profit de 25% si impozitul progresiv in patru trepte pe veniturile persoanelor fizice, a plasat Romania printre statele membre cu cea redusa povara fiscala din UE.

Romania are cel mai mic impozit pe veniturile persoanelor fizice, la polul opus aflandu-se Danemarca, cu 59%

Potrivit raportului, in 2008, impozitul pe veniturile personale platit in Romania este cel mai mic din Uniune, in timp ce in Danemarca ajunge la 59%. Doar sase state membre impun veniturile cu rate mai mici de 30%: Slovacia (19%), Estonia (22%), Bulgaria (24%), Letonia (25%) si Lituania (27%). Media la nivelul Uniunii este de 38,68%, iar raportul constata ca exista o tendinta a noilor state membre de a impozita mai putin veniturile.

La polul opus, cele mai ridicate niveluri de taxare se afla in cinci tari nordice, care aplica impozite care depasesc 50%: Danemarca, Suedia, Olanda, Finlanda si Belgia.

Daca in ceea ce priveste taxarea veniturilor personale diferentele dintre statele membre variaza semnificativ, in ceea ce priveste taxarea profiturilor companiilor scala este mai restransa, fiind cuprinsa intre 10% in Bulgaria si Cipru si 35% in Malta. Romania are unul dintre cele mai mici impozite pe profit, a patra cota, dupa Bulgaria, Cipru, Irlanda (12,5%), Lituania si Letonia (15%).

Tendinta generala in UE este de a taxa mai putin profitul: sapte state au taiat impozitul pe profit in 2008

De la mijlocul anilor '90, impozitele pe profitul companiilor au fost taiate drastic in intreaga Uniune, remarca raportul, iar tendinta se mentine, avand in vedere ca, in 2008, sapte state au diminuat impozitele. Cea mai substantiala reducere a fost facuta de Germania, de 8,9%, pana la 29,8%. Pe de alta parte, raportul precizeaza ca nicio tara din UE nu a luat masuri de crestere a impozitului pe profit.

Media europeana a impozitului pe profit este 23,59%, iar cele mai inalte cote sunt impuse in Malta (35%), Franta (34,4%) si Belgia (33,99%).

Impozitele mai mici pe profit, dar mai mari pe consum

Tendinta generala de scadere a taxelor directe, indeosebi a impozitului pe profit, este echilibrata printr-o tendinta de majorare a taxelor indirecte. Raportul observa ca, incepand din 2001, doar opt state nu au marit taxele indirecte, iar tendinta europeana este de a aseza povara fiscala pe taxarea indirecta.

Majorarea taxelor pe consum - preponderent TVA si accize - nu a avut, insa, ca efect si o crestere a incasarilor bugetare, ci mai degraba o modificare a ponderii acestora in total venituri. De altfel, raportul arata ca veniturile difera de la un stat la altul si in functie de obiceiurile de consum, dand ca exemplu incasarile Bulgariei din accizele pe tutun si alcool care sunt de cinci ori mai mari decat ale Olandei.

Romania: cele mai scazute venituri bugetare. TVA este principala sursa a bugetului

Romania inregistra o pondere a veniturilor bugetare in PIB de 28,6% in 2006, cu 8,5% sub media UE 27, iar nivelul de impozitare este cel mai scazut din UE, in 2008, potrivit raportului.

In ceea ce priveste structura veniturilor, raportul arata ca Romania se bazeaza, in principal, pe veniturile din taxe indirecte, fiind pe locul patru in Uniune dupa Bulgaria, Cipru si Malta. Taxele indirecte reprezentau 44,5% din totalul veniturilor, in 2006, in timp ce media UE 27 era de 38,9% in 2006. Contributiile sociale insemnau 34,2 %, iar taxele directe numai 21,4%. Datorita acestei structuri, colectarile din TVA au fost pe locul doi ca pondere din UE in 2006, fiind de 28,6%.

Raportul, care evalueaza tendintele conform datelor privind veniturile raportate pana in 2006, constata ca ponderea veniturilor bugetare ale Romaniei in PIB a ramas constanta incepand din 2001.