Criza financiara se agraveaza si amenintarile de recesiune venite din Statele Unite ating in prezent si Europa, chiar daca scaderea pretului la petrol aduce speranta unei revigorari a economiei mondiale, noteaza AFP, intr-o analiza publicata sambata.

"In Statele Unite, pierderile bancare care se profileaza vor determina o cerere si mai mare de capitaluri, care sunt dificil de atras, ceea ce va restrange si mai mult oferta de credite", afirma Elie Cohen, director de cerceteri in economie la CNRS.

Pentru Benjamin Carton, economist la Centrul de studii si informatii internationale CEPII, cel mai mare risc in SUA este "mentinerea ritmului de incetinire a creditarii" care risca sa afecteze, pe termen lung, consumul si investitiile.

Pentru moment, cea mai mare economie a lumii a reusit sa evite recesiunea cu mari reforturi si reduceri ala dobanzilor. Vastul plan de revigorare a sectorului imobiliar, aflat in prezent in atentia Congresului, ar putea sa dea o gura de oxigen economiei americane.

Se profileaza o cvasi-recesiune, estimeaza unii analisti

Dar amenintarile de recesiune au atins, in mod evident, si Europa, in aceasta saptamana inregistrandu-se cele mai slabe statistici in ceea ce priveste activitatea industriala, comparativ cu cele din 1991.

"Se profileaza o cvasi-recesiune", estimeaza Evariste Lefeuvre, economist la Natixis, care preconizeaza o reducere de 0,1% a PIB-ului in zona euro, pentru trimestrul doi, urmata de o crestere de 0,1% in trimestrul trei.

Daca Europa nu a fost afectata atat de mult ca Statele Unite de criza imobiliara si financiara, vechiul continent a fost lovit dur de cresterea costurilor la materiile prime, care au redus consumul, dar si de nivelul ridicat al cursului euro, daunator pentru exportatori.

Cursul "aurului negru" este extrem de volatil

Singura veste buna este caderea pretului la petrol, care a pierdut peste 20 de dolari in ultima perioada, tocmai pe fondul temerilor privind recesiunea economica, care ar genera o reducere a cererii de titei.

"Incetinirea activitatii economice la nivel global are efecte binevenite asupra pietelor materiilor prime", afirma Elie Cohen.

Majorarea masiva a preturilor la materiile prime a fost, de fapt, principalul motiv al cresterii inflatiei la nivel mondial, care a ingrijorat autoritatile monetare si a determinat Banca Centrala Europeana sa majoreze rata dobanzii de politica monetara in luna iulie.

Dar cursul "aurului negru" este extrem de volatil si o revenire a preturilor mari nu este exclusa, remarca Benjamin Carton.

Temerile inflationiste raman in vigoare, in special in zona euro, "pe fondul riscului ca majorarea preturilor va antrena si o crestere a salariilor, care va forta Banca Centrala Europeana sa ridice si mai mult rata dobanzii de politica monetara", concluzioneaza el.