Inflatia anuala din zona euro este estimata, in iulie, la 4,1%, in crestere fata de luna anterioara cand s-a situat la 4%, potrivit estimarii preliminare comunicata, joi, de Eurostat.

Din zona euro fac parte: Belgia, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia si Finlanda.

Ca urmare a accentuarii inflatiei anuale in iunie pana la 4%, Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a decis, in 3 iulie, sa majoreze, dobanda de politica monetara cu 0,25%, pana la 4,25%. Tinta anuala de inflatie a BCE pentru zona euro este de 2%.

Presedintele BCE, Jean Claude Trichet, a explicat ca decizia a fost luata pentru a tine inflatia sub control. Trichet a aratat ca principalul obiectiv al BCE este stabilitatea preturilor in zona euro, mai ales pe fondul accentuarii asteptarilor inflationiste odata cu majorarea, la nivel mondial, a preturilor la energie si alimente.

Presiunile inflationiste se vor mentine, in perioada urmatoare, a avertizat Trichet, adaugand ca BCE va monitoriza foarte atent evolutiile preturilor, dar si ale salariilor.