Expertii contabili trebuie sa sustina examenul de consultant fiscal si sa indeplineasca toate conditiile prevazute de lege pentru a desfasura activitatea de consultanta fiscala, informeaza vineri un comunicat al Camerei Consultantilor Fiscali, care contesta o decizie recenta a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), potrivit careia expertii contabili pot realiza consultanta fiscala fara a sustine examen.

"Fata de prevederile acestei Hotarari nr.8/115 din 29 iunie 2008 (apartinand CECCAR n.r.), Consiliul superior al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania isi exprima opinia potrivit careia aceste prevederi nu se incadreaza in dispozitiile legale in vigoare", se arata in comunicat.

Camera Consultantilor Fiscali sustine ca cele doua profesii - de expert contabil si de consultant fiscal - sunt reglementate distinct, iar desfasurarea activitatii se poate face doar in conditiile stabilite de actele normative specifice.

"Precizam ca art.6 lit.(e) din O.G. nr.65/1994 potrivit caruia expertii contabili puteau executa si lucrari cu caracter fiscal, a fost, in mod expres, abrogat prin art.26 din O.G. nr.71/2001, act normativ ulterior si care reglementeaza profesia consultantului fiscal ca profesie libera, distincta de celelalte, cu un statut clar si bine conturat", informeaza comunicatul.

Potrivit ordonantei invocate, calitatea de consultant fiscal poate fi dobandita numai dupa promovarea examenului organizat de Camera Consultantilor.

CECCAR a decis ca expertii contabili pot desfasura activitatea de consultant fiscal fara a promova examen, pe baza interpretarii articolului 7 al Ordonantei Guvernului privind organizarea activitatii de expertiza contabila, care prevede ca "persoanele fizice si juridice care au calitatea de expert contabil pot efectua activitatile de audit financiar si consultanta fiscala, cu respectarea reglementarilor specifice acestor activitati."

Consultanta fiscala este definita, inca din 2001, ca activitate independenta, asistenta de specialitate acordata la intocmirea declaratiilor fiscale, in probleme fiscale si creante bugetare, penalitati si majorari, precum si reprezentare in fata fiscului, iar cadrul de functionare a fost stabilit in 2006, de cand Camera organizeaza periodic examen pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal.