Ministrul spaniol al Economiei, Pedro Solbes, a declarat, duminica, in cadrul unui interviu, ca se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa mentina nivelul dobanzii de politica monetara, anunta NewsIn. "BCE este mai ingrijorata de inflatie si aceasta tendinta le va influenta modul de gandire", a declarat Solbes, pentru El Pais. Cei mai multi economisti considera ca BCE nu ar trebui sa majoreze dobanda, de la nivelul actual de 4,25%, si se bazeaza pe incetinirea cresterii economice pentru temperarea cresterilor salariale periculoase, chiar daca scumpirea petrolului si a alimentelor ar putea incetini procesul.

"Aceasta ne face sa ne gandim la o posibila stabilitate a politicii monetare, insa deciziile vor fi luate de BCE, potrivit strategiei sale de politica monetara", a adaugat Pedro Solbes.

In cadrul unui interviu acordat miercuri si publicat duminica, Solbes a adaugat ca Spania, cea de-a patra economie a zonei euro, a inregistrat o incetinire mai rapida decat se astepta.

"In ultimele doua luni, au existat date complet diferite, precum scumpirea petrolului si majorarea dobanzii de politica monetara, ceea ce ar putea da indicii ca situatia economica este mai grava decat prevedeam", a spus el.

Solbes a precizat, totusi, ca nu crede ca economia va intra intr-o recesiune, situatia care s-ar caracteriza prin doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut.

"Daca petrolul nu ne mai face surprize si daca nu vor mai fi variabile cu impact negativ, credem ca vom avea o crestere foarte redusa, aproape de zero in urmatoarele luni, insa nu va fi vorba de o recesiune", a precizat ministrul spaniol.

Saptamana trecuta, Banca Centrala a Spaniei a estimat, pentru al doilea trimestru, o crestere economica de numai 0,1% fata de trimestrul precedent. Prognoza indica o temperare semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand economia avansase cu 0,9%.

Guvernul spaniol estimeaza o crestere economica de 1,6% in acest an si de 1% in 2009.