Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit calificativul pentru evaluarea riscului de tara al sectorului bancar romanesc, de la "Grupa 8" la "Grupa 7" si, in acelasi timp, a revizuit in scadere sansele aparitiei unei recesiuni economice in Romania, de la 35-50%, la 25-40%, se arata intr-un comunicat al institutiei. Imbunatatirea calificativelor reflecta ritmul bun de crestere si de profitabilitate al sectorului bancar si intrarile masive de capital strain au creat o baza solida pentru accelerarea creditarii.

De asemenea, potrivit comunicatului S&P, noile calificative reflecta expansiunea sectorului bancar si imbunatatirile tehnologice din acest domeniu.

In ciuda acestor imbunatatiri, riscurile din sectorul bancar romanesc sunt mai ridicate decat in alte tari din regiune, precum Bulgaria, Croatia, Ungaria, Lituania si Polonia, se mai arata in analiza S&P. Potrivit analistilor agentiei de evaluare, acest lucru este generat de acumularea de dezechilibre economice, de efectele negative ale tensiunilor financiare internationale, gradul ridicat de dependenta fata de capitalul bancilor-mama si de cadrul de reglementare inca slab.

Analistii mai noteaza ca sectorul bancar romanesc este mic si concentrat. Aproximativ 50% din activele acestui sector sunt detinute de cinci mari banci, iar investitorii straini controleaza 88% din capitalurile sistemului bancar. Acest fapt are insa un impact pozitiv, contribuind la mentinerea unui calitati ridicate a sectorului.

Reglementarile din ce in ce mai dure ale Bancii Nationale a Romaniei ofera un mecanism mai bun de administrare a unor eventuale riscuri sistemice, iar aderarea la UE ofera o baza puternica pentru imbunatatirea reglementarilor bancare, mai arata Standard & Poor's.