Creditele acordate de bancile romanesti pana la finele lunii iunie se ridicau la 178,95 miliarde de lei, echivalentul a 49,06 miliarde de euro, bucurestenii si firmele din capitala imprumutand peste o treime din totalul creditelor in lei si valuta acordate de banci in aceasta perioada, adica 61,87 miliarde de lei, potrivit NewsIn care citeaza date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Bucurestiul a fost urmat in clasament de populatia si firmele din judetele Cluj, Timis, Constanta si Brasov.

In total, locuitorii si firmele din Bucuresti si din cele patru judete mentionate au luat aproximativ jumatate din creditele acordate de banci in toata Romania pana la jumatatea acestui an.

La polul opus s-au situat persoanele si companiile din judetele Covasna, care s-au imprumutat in lei si valuta cu echivalentul a doar 939 milioane de lei, Giurgiu (1,04 miliarde de lei) si Tulcea (1,18 miliarde de lei), se mai observa in raportul despre comportamentul financiar al populatiei si firmelor publicat de banca centrala.

Firmele din capitala si bucurestenii se afla pe primul loc si in clasamentul restantierilor, cu datorii neplatite la banci de 488 milioane de lei. Urmatorii in clasamentul restantelor sunt firmele si populatia din Brasov, cu datorii de 138 milioane de lei, urmati de Timis, cu 78 milioane de lei.

Pe locul trei se afla Bihor, cu restante de 72,6 milioane de lei, urmat de Cluj, cu 58 milioane de lei, si Suceava cu restante de 49,63 milioane de lei.

Totalul restantelor la creditele contractate de poulatie si firmele din Romania erau la sfarsitul lunii iunie de 1,69 miliarde de lei, adica 463 milioane de euro. Cele mai mari restante s-au inregistrat la creditele in lei - 1,22 miliarde de lei, in timp ce restantele la creditele in valuta ajung la 474 milioane de lei.