Banca centrala a Marii Britanii a mentinut joi dobanda cheie la 5%, pentru a patra luna consecutiv, iar analistii estimeaza ca institutia va continua sa mentina nivelul actual al ratei dobanzii si in perioada urmatoare, in conditiile in care cresterea economica incetineste, iar inflatia se accentueaza, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Decizia de politica monetara a fost anticipata de toti cei 76 de analisti chestionati de Reuters.

Cea mai mare parte dintre acestia estimeaza ca banca centrala a Marii Britanii va mentine dobanda de politica monetara si in restul anului, iar la anul o va cobori, ca sa sustina o revigorare a economiei, de indata ce inflatia va incepe sa se tempereze inspre nivelul tintit de 2%.

"Comitetul de politica monetara al Bank of England ar putea mentine dobanda cheie pentru restul anului, in contextul in care cresterea economica incetineste, iar presiunile inflationiste se accentueaza", a estimat Stuart Porteous, seful RBS Group Economics.

"Ne asteptam ca Bank of England sa coboare dobanda cheie la anul, dupa ce se va tempera inflatia, iar economia se va revigora", a adaugat Porteous.