Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a respins joi toate ofertele la licitatia de obligatiuni de stat de tip benchmark pe cinci ani, anuntata la o valoare de 400 milioane lei, potrivit NewsIn care citeaza date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

La ultima licitatie pentru obligatiuni benchmark la cinci ani, din 3 iulie 2008, Finantele au atras 45,62 milioane lei (12,54 milioane euro), la care au acceptat sa plateasca un randament anual maxim de 9,75%, randamentul mediu fiind de 9,64% pe an.

In august, MEF a programat licitatii pentru doua emisiuni de certificate de trezorerie si doua emisiuni de obligatiuni de stat de tip benchmark, cu o valoare totala de 1,6 miliarde lei.

Pentru acest an, MEF a anuntat ca vrea sa emita titluri de stat in valoare totala de 11 miliarde lei, peste nivelul de 9,5 miliarde lei al datoriei astfel contractate in 2007, dar dobanzile mari din piata au determinat, in repetate randuri, Finantele sa respinga ofertele la licitatii sau sa accepte sume mai mici.